RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Таємниці еволюції: вчені зробили несподіване відкриття, порівнявши мозок людини та кальмара

Мозок кальмара та людини розвиваються однаково, незважаючи на те, що вони розійшлися 500 мільйонів років тому.

Про це повідомляє Livescience.

Читайте також: Як вагітність впливає на мозок: вчені розкрили секрет

Вчені, які спостерігали, як нервові клітини з'єднуються всередині очей кальмарів, що ростуть, розкрили дивовижну таємницю — мозок головоногих молюсків еволюціонував незалежно і розвивався так само, як і наш.

Відкриття вдалося зробити за допомогою камер з високою роздільною здатністю, сфокусованих на сітківці ембріонів довгоперого кальмара. Вони показали, що, незважаючи на 500 мільйонів років дивергентної еволюції, основний план еволюції складних мізків та нервової системи може бути одним і тим же.

Інтелект головоногих – класу морських тварин, до якого входять восьминоги, кальмари та каракатиці – вже давно викликає захоплення у біологів. На відміну від більшості безхребетних, ці тварини мають чудову пам'ять; використовувати інструменти на вирішення проблем; досягти успіху в маскування; реагують з цікавістю, нудьгою або навіть грайливою недоброзичливістю на своє оточення; і можуть бачити сни, якщо судити по кольоровій брижі, що спалахує на їхній шкірі під час сну.

"Наші висновки були несподіваними, тому що багато з того, що ми знаємо про розвиток нервової системи у хребетних, довгий час вважалося особливим для цієї лінії" , - заявила у своїй заяві старший автор дослідження Крістен Кеніг, молекулярний біолог з Гарвардського університету. "Спостерігаючи той факт, що процес дуже схожий, ми можемо припустити, що ці дві [лінії передачі] незалежно розвинули дуже великі нервові системи, використовуючи одні й ті самі механізми для їх побудови. Це говорить про те, що ці механізми - ці інструменти - Використання тварин під час розробки може бути важливим для побудови великих нервових систем.

Це не єдиний випадок, коли вчені помічають головоногих спільних неврологічних схем, які мають з нами. Подібно до людей, восьминоги та кальмари також мають велику різноманітність мікроРНК (невеликих молекул, які контролюють експресію генів), виявлених усередині їх нервової тканини.

Раніше ми писали, що вчені показали, як виглядатиме людське тіло у 3000 році.