RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Як вагітність впливає на мозок: вчені розкрили секрет

Вагітність у жінок призводить до вражаючих змін у мозку.

Результаті дослідження публікує тематичне видання Nature.

За словами вчених, жіноча вагітність призводить до вражаючих змін у мозку, завдяки чому встановлюється зв’язок між дитиною та матір’ю. Зокрема, дослідники з Медичного центру Амстердамського університету у рамках свого дослідження спостерігали за 80 голландськими жінками, які не були вагітні і раніше не народжували.

Читайте також: Лікар розповіла, в якому віці жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози

Під час експерименту 40 жінок завагітніли, і кожній сканували мозок на початку дослідження, впродовж вагітності, після пологів і через рік після. Проаналізувавши дані, вчені дійшли висновку, що піддослідні втратили частину сірої речовини після пологів.

Разом з тим, як йдеться у матеріалі Nature, подібні зміни не обов’язково несуть загрозу для здоров’я жінки. Ймовірно, втрата частини сірої речовини означає "тонке переналаштування мозку", яке необхідно під час догляду за новонародженим.

Результаті дослідження також свідчать про те, що у жінок, які завагітніли, відбулися зміни в системі мозку, відомій як мережа пасивного режиму роботи - нервова мережа взаємодіючих ділянок головного мозку активна в стані, коли людина не зайнята виконанням будь-якої задачі, пов’язаної із зовнішнім світом, а, навпаки, не діє, відпочиває, марить наяву або занурена у себе.

Після пологів жінки зізналися, що завдяки змінам відчувають більший зв’язок з немовлям і отримують більше задоволення від взаємодії з ним, ніж інш піддослідні. Окрім цього, деякі матері розповіли, що відчували менше образи або гніву стосовно дитини.

Раніше ми давали поради жінкам, які планують вагітність.