RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Амулет чи секс-іграшка? Археологи відкрили "загадку" найдавнішого дерев'яного фалосу

Гладкий дерев'яний фалос часів Стародавнього Риму, знайдений у канаві Віндоланда, римського допоміжного форту в центральній Англії, ймовірно, використовувався в сексуальних цілях.

Про це пише ресурс live science.

Археологи розкопали фалос довжиною близько 17 сантиметрів у 1992 році й підозрювали, що його можна було використати кількома способами, у тому числі як товкачик або амулет на удачу.

Читайте також: Будували на віки: вчені відкрили один із секретів стародавніх римлян

Однак пізніший аналіз з використанням 3D-сканування об'єкта показав, що обидва кінці були гладкими в порівнянні з рештою предмета, що вказує на те, що до нього неодноразово торкалися.

Цей об'єкт, ймовірно, є "першим відомим прикладом немініатюрного безтілесного фалосу, зробленого з дерева в римському світі", і був одним із численних предметів, знайдених у рові другого століття нашої ери, включаючи взуття та аксесуари для одягу, невеликі інструменти та ремісничі відходи, такі як обрізки шкіри та оброблені роги.

За минулі роки археологи пропонували низку можливих методів застосування об'єкта. Наприклад, вони говорили, що його могли використовувати як інструмент для штопки або як товкачик для подрібнення інгредієнтів під час приготування їжі або проведення медичних процедур, або його могли прикріплювати до статуї, до якої перехожі торкалися для успіху.

"Розмір фалоса і той факт, що він був вирізаний з дерева, викликає низку питань про його використання в давнину. Ми не можемо бути впевнені в його передбачуваному використанні, на відміну від більшості інших фалічних об'єктів, які символічно використовують цю форму для чіткої функції, наприклад, як талісман на удачу", - заявив старший викладач кафедри археології Ньюкаслського університету в Англії Роберт Коллінз, додавши, що древні римляни та греки використовували сексуальні пристосування – і цей предмет може бути прикладом одного з них.

Фалоси були звичайним явищем у Римській імперії і зображалися на розписних фресках і мозаїках або навіть у вигляді прикрас на глиняному посуді або у вигляді різьблених рукояток ножів. Невеликі шматочки, вирізані з кістки або каменю, також можна було носити на шиї як прикрасу. Стародавні римляни вважали, що ці символи можуть захистити від бід.

В даний час дерев'яний фалос виставлений у Віндоландському музеї.

Нагадаємо, що раніше в Болгарії археологи знайшли "холодильник" давньоримських легіонерів.