RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

У Франції виявили величезний храм епохи Стародавнього Риму: чим унікальна знахідка

На північному заході Франції археологи знайшли давньоримський храм бога війни Марса, який датують першим століттям до нашої ери.

Про це повідомляє Іnrap.fr.

Читайте також: Єдиний в Україні: віртуальна екскурсія Національним військово-історичним музеєм

Як зазначається, науковці зібрали безліч артефактів. Зокрема, 35 ящиків керамічних меблів, сім ящиків архітектурних теракотових елементів, понад 750 окремих предметів зі скла, металу та кераміки. Серед них – багато залізних мечів, гачки та предмети озброєння.

Храм є частиною римського комплексу площею понад 7 га. Його виявили торік у Ла-Шапель-де-Фужересі (фр. La Chapelle-des-Fougeretz). Очевидно, що його відвідували римські солдати, відправлені у цей регіон. Його розмір вказує на те, що це було важливе місце з точки зору релігії.

Комуна на північному заході Франції Ла-Шапель-де-Фужерес в регіоні Бретань відома своїми археологічними знахідками з 1970-х років. Перші розкопки там провели у 1990-х роках, а останні стартували 2022-го.

Ділянка на узвишші, тому з неї відкривається чудовий краєвид на басейн річки. Археологи там проводили релігійні церемонії.

Науковці припускають, що це місце присвячене Марсу після того, як у 2022 році там виявили бронзову статуетку Марса, римського бога війни.

Археологи не знають поки що, чому комплекс покинули, однак, очевидно, що це може бути пов'язано із розпадом Західної Римської імперії.

Нагадаємо, в Англії вчені виявили стародавнє житло бронзового віку та поселення римського періоду.

  • Вам може бути цікаво:

Британські вчені знайшли рідкісні монети: у чому їхня унікальність, фото

У Єгипті відреставрували папірус із закляттями Книги мертвих: чим унікальний

Археологи виявили відбиток величезного динозавра: у чому унікальність сліду