RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Британії знайшли найстаріший дерев’яний артефакт: за 6 тисяч років на ньому зберіглося різьблення. Фото і відео

В Англії, де раніше знайшли унікальну золоту прикрасу високопоставленої жінки, на будівельному майданчику в селі Боксфорд у Беркширі виявили шматок дерева, прикрашений різьбленням, і який датується європейським періодом мезоліту, тобто йому понад 6000 років.

Про це пише ресурс Аncient-origins.

Чотири роки тому землевласник Дерек Фосетт будував новий флігель. І коли будівельники копали траншею для фундаменту, Фосетт помітив дивний шматок дерева та зв'язався з археологом округу Сарою Орр. Після огляду деревини Орр визначила, що предмет знаходився приблизно на 1,5 метра нижче за рівень землі й що він явно був дуже старим і добре зберігся.

Читайте: У Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

Фосетт і Орр поливали деревину зі шланга і помітили мітки, які виглядали "неприродними" і, можливо, рукотворними.

Вчені виміряли шматок дерева: один метр завдовжки, 42 сантиметри завширшки та 20 сантиметрів завтовшки. Дослідники також проаналізували річні кільця дерева і з'ясували з точністю 95%, що датування було між 4640 до н.е. та 4605 р. до н.е.

Археологи порівняли стиль символів на шматку дерева із декоративними стилями, знайденими на кераміці раннього неоліту. Також дослідники вказують на мітки, які є прикрасою тіла на дуже древньому Шигірському ідолі.

Шигірський ідол, відомий як найстаріше відоме різьблене дерево у світі, є стародавньою дерев'яною статею, виявленою в Уральських горах. Фігура, що датується приблизно 11 000 років тому, епохою мезоліту, має висоту 2,8 метра і вирізана з цільного шматка модрини. Фігура людини з вузьким обличчям та очима прикрашена декоративними прикрасами, що схожі на британську знахідку.

Значення символів на Шигірському ідолі та на деревині, виявленій в Англії, залишаються загадками. Але їх вік, складність та вроджена художня майстерність дають цінну інформацію про розвиток художніх та духовних практик у ранньому, донеолітичному, людському суспільстві.

Щойно вчені закінчать дослідження деревини, Фосетт пожертвує артефакт музею Західного Беркшира.

Нагадаємо, що в Британії на пагорбі Несскліфф археологи знайшли таємниче різьблення на шматку пісковика.

Вас може зацікавити:

В Італії знайшли дивну фігурку жінки: вік знахідки шокував вчених. Фото

Після виверження Везувія стався сильний землетрус: вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв. Відео

У Середземному морі випадково знайшли скарби римського корабля, що затонув 1800 років тому: фото і відео