RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Італії знайшли дивну фігурку жінки: вік знахідки шокував вчених. Фото

Археологи з Департаменту давніх наук Сапієнці в Італії, де раніше знайшли затонулий храм з двома мармуровими вівтарями часів Стародавнього Риму, досліджували печеру Баттіфратта, розташовану недалеко від Поджо-Нативо в Сабіні, і виявили там глиняну жіночу фігуру, якій близько 7000 років.

Про це пише ресурс Аncient Оrigins.

Передбачається, що глиняна фігурка, зроблена в період неоліту, коли півострів був заселений першими землеробськими громадами, була пов'язана із сільським господарством і, можливо, використовувалася в ритуалах родючості.

Читайте: Після виверження Везувію стався потужний землетрус: вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв

Наразі вчені шукають іконографічні підписи, щоб визначити конкретну культуру, яка створила та використала жіночу фігурку.

Археологи кажуть, що риси обличчя ляльки лише схематично "натякаються". У той же час майстер, який виготовив артефакт, виявив "велику обережність" у зображенні зачіски та прикрас на тілі.

Біля входу в печеру знаходиться стародавнє джерело, яке має сезонний характер і, на думку археологів, колись служило точкою тяжіння для давніх громад. Близько 7000 до н.е. печера Баттіфратта була притулком і захистом для перших жителів, які покладалися на полювання, збирання та елементарне сільське господарство для виживання. Хоча конкретні свідчення ритуалів у печері Баттіфратта у давній період обмежені, глиняна лялька переконливо свідчить про те, що вона використовувалася у церемоніальних цілях.

Нагадаємо, що в Середземному морі випадково виявили скарби римського корабля, який затонув 1800 років тому.

Вас може зацікавити:

В Америці виявили скелет одного з перших колоністів: чим унікальна знахідка

В Іспанії археологи виявили астрогробницю віком 5 тисяч років: її могли використовувати для ведення календаря, фото

Дороги, водогони і зрошувальні системи: топ-10 вражаючих інженерних чудес стародавніх інків. Фото