RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Британії виявили неймовірні поховання Стародавнього Риму: чим унікальна знахідка

Археологи з британського Йорка, де раніше знайшли унікальну золоту прикрасу високопоставленої жінки, використовували 3D-сканування для вивчення похоронної практики римлян, коли тіла дорослих і дітей, що лежать у трунах, заливали гіпсом.

Про це пише ресурс york.ac.uk.

Дослідники кажуть, що 3D-зображення пролило нове світло на цю інтригуючу та незвичайну практику поховання.

Читайте: У Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

З причин, не зовсім зрозумілих археологам, римляни іноді заливали рідким гіпсом одягнені тіла дорослих та дітей у свинцевих чи кам'яних трунах перед тим, як поховати їх.

У міру затвердіння гіпсу навколо тіл і подальшого їх руйнування утворювалася порожнина, що зберегла початкове положення та контури померлих. Відбитки саванів, одягу та взуття також збереглися у гіпсі, що є цінним свідченням матеріалів, що рідко зберігаються у римських могилах.

Дослідники кажуть, що поки що неясно, чому і для кого було обрано цей ритуал, але, схоже, це був звичай, пов'язаний із людьми високого статусу. Сліди ароматичних смол із Середземномор'я та Аравії, виявлені раніше у трьох гіпсових похованнях у Йорку, вказують на використання в одязі дорогих та екзотичних речовин, доступних лише еліті.

У Британії зареєстровано щонайменше 45 таких гіпсових поховань різних типів. Йоркширський музей має найбільшу колекцію гіпсових зліпків у Великій Британії у кількості шістнадцяти трун.

Зазвичай у труні ховали лише одну людину, але для проекту дослідники обрали гіпсовий корпус сім'ї з двох дорослих та немовляти, які померли одночасно.

Завідувач кафедри римської археології Йоркського університету професор Морін Керролл зазначив, що контури трьох людей у гіпсі можна побачити неозброєним оком, але важко розібрати ставлення тіл один до одного та розпізнати, як вони були одягнені чи загорнуті. Отримана 3D модель прояснює ці неясності.

На знімках видно, що при підготовці до поховання та перед зникненням під шаром рідкого гіпсу всі тіла були повністю загорнуті з голови до ніг у савани та тканини різної якості та плетіння.

Виразно видно найдрібніші деталі, такі як зав'язки, якими пов'язували похоронний саван над головою одного з дорослих, та смуги тканини, якими загортали немовля.

Нагадаємо, що в Британії на пагорбі Несскліфф археологи знайшли таємниче різьблення на шматку пісковика.

Вас може зацікавити:

В Італії знайшли дивну фігурку жінки: вік знахідки шокував вчених. Фото

Після виверження Везувія стався сильний землетрус: вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв. Відео

У Середземному морі випадково знайшли скарби римського корабля, що затонув 1800 років тому: фото і відео