RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

На дні Середземного моря знайшли скляний посуд стародавніх римлян: фото та відео

Італійсько-французьким археологам вдалося виявити дивовижну знахідку у вигляді скляного посуду та необроблених скляних блоків стародавніх римлян із затонулого корабля. Знахідці - близько 2 тисяч років.

Про це повідомляє видання Arkeonews.net.

Читайте також: У Єрусалимі знайшли кам'яну квитанцію, якій 2 тисячі років: фото

Зазначається, що вантаж із затонулого судна виявили на глибині близько 350 метрів у морській смузі між Капо-Корсо (Корсика-Франція) та островом Капрая (Італія).

Примітно, що виявлені предмети складались в основному з оброблених частин і необроблених скляних блоків різних розмірів і кольорів, готових для виготовлення комерційного столового посуду, є лише другим відомим випадком на сьогодні у Середземному морі.

Судно залишило тисячі скляних уламків і тонни необроблених блоків на морському дні. Вміст затонулого корабля показує, що востаннє він плавав наприкінці першого або на початку другого століття нашої ери.

Двосторонню місію з італійської сторони координувало Нацуправління підводної культурної спадщини під керівництвом суперінтенданта Барбари Давідде, а з французької сторони - Мінкультури під керівництвом археолога Франка Чібеккіні, відповідального за Корсику.

Вперше археологічні дослідження були пов’язані з морськими біологічними спостереженнями за фауною цих конкретних глибинних екосистем завдяки безпосередній участі еколога Надін Ле Бріс з Університету Сорбонни. Корабель виявили у 2012 році. Вважалося, що він знаходиться у територіальних водах Франції, і відділ підводної археології Міністерства культури Франції провів кілька попередніх досліджень у 2013 і 2015 роках. Дипломатичні переговори про те, де провести кордон, у 2016 році перенесли місце відкриття в територіальні води Італії, і дві країни погодилися співпрацювати в дослідженні затонулого судна. Перша кампанія спільної місії відбулася на початку цього місяця.

Мінкультури Франції надало своє флагманське дослідницьке судно Alfred Merlin для проведення досліджень у морських глибинах. Arthur Rov Hilarion, пілотований археологом Денісом Дегезом, дозволив створити відео високої чіткості на глибині до 500 метрів. На кадрах показано, як ROV працює, пилососить осад і витягує крихкі артефакти з морського дна за допомогою тендітних, але ефективних пазурів.

Робот знайшов різноманітні шматки скла, зокрема, пляшки, тарілки, чашки, миски, невеликий unguentarium (косметичний посуд) і кілька необроблених блоків. Окрім скляного посуду, на поверхню підняли дві великі бронзові чаші та кілька амфор.

Під час початкового аналізу вантажу, враховуючи тип видимих амфор, а також кількість скляних посудин і блоків необробленого скла, археологи вважають, що корабель мав прибути з порту на Близькому Сході, можливо, з Лівану чи Сирії, і тримав курс до французького узбережжя.

Раніше ми розповідали, що у Польщі знайшли скелет фермера часів Неоліту.

  • Вас також може зацікавити:

Вчені показали "флейту", якій 60 тисяч років: як виглядає найстаріший в світі музичний інструмент

На Волині знайшли перстень 13-го століття: у чому унікальність артефакту

Блискучі та гострі, як нові: археологи знайшли в кельтській гробниці ножиці, яким понад 2,3 тисячі років