RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Англії розкрили таємницю стародавньої могили: останки належали "амазонці", фото

Раніше ми писали про знайдену чергову могилу вікінга, а нині вченим вдалося розкрити давню таємницю статі воїна, похованого дві тисячі років тому на островах Сіллі - архіпелазі поблизу узбережжя Корнуоллу, на південному заході Англії.

Про це повідомляє Euronews.

Читайте також: Археолог відкрив таємницю легендарного міста вікінгів у Балтійському морі

Як йдеться у новаторському дослідженні під керівництвом Historic England, поховання, виявлене на мальовничому острові Брайер у 1999 році, спантеличило вчених, адже разом із людськими останками виявили, як жіночі, такі чоловічі речі - дзеркало та меч.

Мечі пов’язували з чоловічими похованнями, а дзеркала – з жіночими. Тому вчені довго ламали голови, доки не застосували передові наукові досягнення. Так, завдяки, складній методиці, розробленій експертами Каліфорнійського університету в Девісі, визначили, що йдеться про поховання жінки.

Видання повідомляє, що команда Historic England дослідила зубну емаль, найміцнішої та найпружнішої речовини в людському тілі, яка містить білки, пов’язані з X- або Y-хромосомою. Витягнувши сліди цих білків із дрібних шматочків емалі, дослідники підрахували дивовижну ймовірність 96% того, що похована людина була жінкою.

Сила цього результату, незважаючи на погіршений стан кісток, відкриває двері для подальшого дослідження інших сильно зношених поховань.

"Враховуючи деградований стан кісток, отримати такий сильний результат надзвичайно. Це змушує вас замислитися, що можна було б відкрити, відвідавши інші сильно деградовані поховання", - розповів професор Глендон Паркер, екологічний токсиколог з Каліфорнійського університету.

Крім вирішення давніх дискусій щодо статі людини поховання, це відкриття дасть рідкісне уявлення про роль жінок у Британії залізного віку, час, позначений міжобщинними конфліктами та війнами.

У цю епоху війна в основному полягала в раптових набігах на ворожі поселення, і вміст могили пропонує цінні підказки про можливу причетність людини до такої діяльності.

Так, дзеркала, окрім практичного застосування, могли мати символічне значення, слугуючи інструментами для сигналізації та спілкування під час нападів. Ще мали ритуальне значення, дозволяючи спілкуватися з надприродним царством, щоб забезпечити успіх у набігах або очистити воїнів, що повертаються.

"Хоча ми ніколи не можемо повністю знати про символіку предметів, знайдених у могилах, комбінація меча та дзеркала свідчить про те, що ця жінка мала високий статус у своїй громаді та, можливо, відігравала керівну роль у місцевих війнах, організовуючи чи керуючи набігами групи на суперника", - розповідають вчені.

Це може також свідчити про те, що участь жінок у рейдерствах та інших видах насильства була більш поширеною в суспільстві залізного віку, ніж вважалося до цього.

Раніше ми писали, що в Ютландії на кукурудзяному полі знайшли скарби вікінгів.

  • Вас також може зацікавити:

Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

У Норвегії школярка знайшла кам'яний кинжал, якому 3700 років: його могли використовувати при жертвоприношеннях. Фото

Археологи виявили в Норвегії корабель вікінгів, якому понад 1200 років: розкрити таємницю допоміг георадар. Фото