RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Археолог привідкрив таємницю легендарного міста вікінгів у Балтійському морі

Перед будівництвом оглядової вежі на вершині піщаного пагорба на Волині, острові в Балтійському морі, місцеві археологи виявили залишки фортеці 10 століття, які можуть допомогти відкрити одну з найбільших таємниць епохи вікінгів.

Про це йдеться у матеріалі The New Yourk Times.

Про створення скандинавськими воїнами аванпостів понад тисячу років тому на балтійському узбережжі сучасної Польщі було давно відомо. Вони займалися торгівлею сіллю, бурштином та іншими товарами, а також поневолювали корінні слов'янські народи з метою работоргівлі.

Водночас загадкою залишалося місце найбільшого поселення вікінгів у цьому районі, а саме місто та військова фортеця, що згадується в історичних текстах з початку XII століття під назвою Йомсборг. Можливо, вона була пов'язана з, можливо, міфічним орденом найманців, відомим як Йомсвікінг.

Читайте також: Було затоплено тисячі років тому: біля узбережжя Ізраїлю знайшли унікальне місто

На думку вчених, знайдена фортеця може бути вищезазначеним місцем.

Варто зазначити, що у 1930-х роках група німецьких археологів проводила розкопки у цьому районі, з метою спростувати твердження поляків про те, що ця місцевість населялася слов'янами. Вони сфокусували свою увагу на кургані, розташованому на протилежному боці міста від Пагорба Катів, з надією виявити сліди Йомсборга та підтвердити наявність скандинавів, які були важливим аргументом у нацистській ідеології, що підтверджує арійську зверхність. Тоді археологи знайшли кілька артефактів, проте слідів фортеці вікінгів так і не було виявлено.

Польський археолог заявив, що його випадкова знахідка того, що, на його думку, могло бути валами фортеці Йомсборг 10-го століття, все ще потребує додаткового аналізу, але він вже майже впевнений, що це те саме місце.

"Дебати про місцезнаходження Йомсборга - і чи існує він насправді - були "дуже довгими дискусіями". Сподіваюся, я зможу допомогти покласти цьому кінець", - резюмував доктор Філіпов'як.

Раніше ми писали, що біля узбережжя Ізраїлю знайшли рідкісну монету із зображенням богині Місяця та знаку Зодіаку.

  • Вас може зацікавити:

Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

У Єгипті відреставрували папірус із закляттями Книги мертвих: чим унікальний

Археологи виявили відбиток величезного динозавра: у чому унікальність сліду