RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Європі знайшли "позаземну зброю", якій три тисячі років: фото унікального артефакту

Раніше на Марсі знайшли сліди життя, що змінили уявлення про Червону планету, а зараз у Швейцарії археологи натрапили на унікальну знахідку - 3000-річну зброю, виготовлену з "інопланетного заліза".

Про це розповідає британське видання Daily Mail.

Читайте також: Зберігся з часів Бронзового віку: у Німеччині знайшли унікальний меч

Як зазначається, наконечник знайденої стріли, був виготовлений із метеорита. Його знайшли дослідники з Бернського університету на стародавньому місці бронзового віку під назвою Меріген у Швейцарії.

Склад артефакту засвідчив, що він містить алюміній-26, короткоживучий ізотоп, який колись був поширений у ранній Сонячній системі, але в природі його немає на Землі.

Однак лише три метеорити з однаковою комбінацією металів впали на Землю приблизно в той самий час у Європі: один у Чехії, інший в Іспанії та третій в Естонії.

Команда вважає, що, ймовірно, це - естонський космічний камінь, який знаходиться на відстані понад 1,4 тис. миль від Швейцарії.

Повідомляється, що наконечник стріли має довжину 1,5 дюйма і важить лише 0,102 унції.

Команда використовувала різні методи для перевірки складу, включаючи зображення електронної мікроскопії, рентгенівські промені та аналіз високоенергетичного випромінювання.

Загострений шматок був виготовлений із залізного метеорита, виготовленого в основному з мінералів камасит і теніт, які зустрічаються лише на Землі, тому що вони впали з космосу.

Залізні метеорити походять із ядер стародавніх планет, які були знищені приблизно 4,5 мільярда років тому внаслідок катастрофічних подій під час формування нашої Сонячної системи.

"Стиль залізного наконечника стріли дуже нагадує бронзові наконечники стріл з того самого комплексу знахідок, хоча процес виготовлення був дуже різним", - поділилася команда в дослідженні.

Команда науковців вважає, що наконечник стріли прибув з Естонії, припускаючи, що люди торгували зброєю тими ж шляхами з Балтії, що й бурштин, додає видання.

Раніше ми писали, що в Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів, який проливає світло на їхні подорожі.

  • Вас може зацікавити:

Вікінги носили екзотичні хутра: науковці розповіли про "дизайнерську" моду Х століття

У Швеції виявили дивовижну знахідку епохи вікінгів - археологи у захопленні: фото

У Норвегії археологи знайшли поховання епохи вікінгів: що відомо