RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Охридському озері знайшли найстаріше село на палях в Європі: йому 8 тисяч років, фото і відео

Археологи, після виявлення в Індії приморського мегаполіса-привида, продовжили дослідження на іншому кінці світу - в Охридському озері між Македонією та Албанією, де виявили давнє поселення на більш ніж 100 тисячах дерев'яних стовпів. Побудоване близько 8 тисяч років тому, воно може бути найстарішим селом такого типу, коли-небудь виявленим в Європі.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: У Болгарії археологи виявили останки тварин, які жили 83 мільйони років тому

"Охридське озеро розташоване на гірському кордоні Північної Македонії та Албанії, і його глибини мають велике археологічне значення, що охоплює понад 8 тисячоліть. воно було добре захищене”, - йдеться у матеріалі.

Група археологів вважає, що албанський берег Охридського озера був місцем будівництва будинків на палях. За їх оцінками, у поселенні проживало від 200 до 500 осіб, і воно було збудовано між 6000 і 5800 роками до нашої ери. Якщо це датування правильне, це місце є найстарішим селом на березі озера, коли-небудь виявленим в Європі.

Професор Альберт Хафнер зі швейцарського університету Берна розповів, що його команда, яка складається зі швейцарських і албанських археологів, останні чотири роки проводила розкопки в Ліні на албанській стороні Охридського озера. За його словами, село "на кілька сотень років старше, ніж раніше відомі озерні поселення у середземноморських та альпійських регіонах".

Професор Ілір Джепалі поділився, що команда виявила "насіння, рослини та кістки як диких, так і свійських тварин". Це каже, що мешканці цього поселення виживали за рахунок рибальства, сільського господарства та розведення худоби. У затопленому поселенні підводні археологи також виявили скам'янілі фрагменти дерева, у тому числі шматки цінного дуба. Албанський археолог Адріан Анастасі порахував річні кільця дерев та отримав нові цінні відомості про кліматичні та екологічні умови того періоду. Дайвери також виявили докази того, що поселення було укріплене приблизно "сотнею тисяч дерев'яних паль", вбитих у дно озера. Хафнер сказав, що саме собою це відкриття стало "справжнім скарбом для досліджень".

Варто додати, що Охридське – озеро, що знаходиться на кордоні Північної Македонії та Албанії. Площа поверхні – 358 км². Об'єм води - 55,4 км. Висота над рівнем моря – 694 м. Максимальна глибина озера – 288 м, середня глибина – 155 м. Найглибше та найдавніше озеро на Балканському півострові. Зберегло унікальну водну екосистему, представлену більш ніж 200 ендемічні види, що мають світове значення. У 1980 році Охрид та Охридське озеро були включені до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Киргизстані знайшли рідкісну шаблю, яку назвали середньовічним дивом.

Вас також може зацікавити:

У Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів - проливає світло на їхні подорожі: фото

В Італії виявили ляльку віком понад 7 тисяч років: чим вона унікальна

Зберігся з часів Бронзового віку: у Німеччині знайшли унікальний меч