RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Змушує бактерії вчиняти самогубство: вчені винайшли суперантибіотик

Вчені з Німеччини та США розробили антибіотик, який вбиває супербактерії та може змінити хід боротьби із найстійкішими загрозами.

Про це розповідає РБК-Україна.

Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала

Повідомляється, що при розробці цього препарату вчені використовували пристрій, відомий як iCHip. Як вказується в матеріалах дослідження на Cell, пристрій дозволяє культивувати бактерії, які до цього часу вважалися "бактеріальною темною матерією", оскільки виростити їх штучно в лабораторії неможливо.

Пристрій, розроблений мікробіологом Кімом Льюїсом, допоміг віднайти кловібактин - антибіотик, який виробляють грунтові мікроби, відомі як Eletheria terrae. Саме вони виробляють речовину, яка токсична для інших грунтових мікробів.

Важлива перевага нового антибіотика – жодні бактерії раніше з ним не стикалися. Вчені виявили, що механізм впливу на мікробів відрізняється від механізму всіх відомих антибіотиків: він створює клітину навколо трьох різних молекул-попередників, які бактеріальні окупанти використовують для побудови своїх клітинних стінок. Саме тому препарат отримав таку назву – "кловібактин" ("клові" грецькою клітка).

Коли новий антибіотик прикріплюється до шкідливих бактерій, він випускає нитки, які додатково зв'язують та знищують мікроби. Це також змушує бактерії виділяти ферменти відомі як аутолізини. Саме вони надалі допомагають бактеріям покінчити життя самогубством – розчиняючи клітинні стінки.

Антибіотик виявився дуже успішним проти грампозитивних бактерій, які викликають широко відомі нозокоміальні інфекції, включаючи MRSA, стафілокок, стрептокок і навіть ті, які викликають туберкульоз.

Раніше ми писали про те, чи корисно робити йодну сітку.

Вас також може зацікавити:

Лікар пояснила, коли не потрібно лікувати інфекції антибіотиками

Чи врятує шапка від менінгіту: лікарка спростувала давній міф

Лікар порадила, як підтримати організм при ГРВІ