RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вчені розкрили дивовижну таємницю статуй Парфенона: фото і всі деталі

Науковці виявили, що статуї фрагментів архітектурних деталей Парфенона насправді були не білими. Знайдено докази того, що скульптури мали складні візерунки.

Про це повідомляє видання the Guardian.

Читайте також: У Греції знайшли шолом часів Марафонської битви: артефакт вразив усіх

Як зазначається, скульптури мали різноманітні візерунки, зокрема з людськими фігурами та пальмовим листям. Всі вони були розфарбовані, відповідаючи складкам і текстурі мармурової тканини.

Це вдалося встановити завдяки новаторському дослідженню, проведеному вченими з Британського музею, Королівського коледжу Лондона та Чиказького інституту мистецтв. Саме інноваційні методи сканування розкрили цю дивовижну таємницю, виявивши справжнє "багатство вцілілої фарби" на мармурі Парфенона.

Йдеться про використання неінвазивної техніки візуалізації, яку називають індукована видимим світлом люмінесценція, для виявлення слідів пігменту, відомого як єгипетська блакить. Він виготовлений із кальцію, міді та кремнію, що широко використовувалося у давнину. Непомітний неозброєним оком, він випромінював блискуче біле світіння під час сканування.

Сліди єгипетської блакиті виявили на 11 фронтонних скульптурах, одній фігурі у фризі, які використали у різний спосіб. Зокрема, виділявся пояс богині Іриси, ноги іншої фігури, хвилі, звідки бог сонця Геліос підійнявся на колісниці. Розфарбована і статуя Діони, зображеної лежачою зі своєю дочкою Афродітою.

Це говорить про те, що розпис був значно складнішим і витонченішим процесом, ніж вважали до цього. Скульптури можуть бути "найкраще збереженими прикладами вцілілої поліхромії Афін середини п'ятого століття до нашої ери", кажуть дослідники.

Така знахідка не тільки дала змогу зазирнути в минуле, а серйозно розширила уявлення античного мистецтва. Мармур Парфенона, який вважали блідим і суворим, виявився різнобарвним зі складними деталями. Відкриття натякає на художню майстерність Стародавньої Греції, а також потенціал для подальших відкриттів для вчених.

Раніше ми писали, що в Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів, який проливає світло на їхні подорожі.

  • Вас також може зацікавити:

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені