RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Поліція Ізраїлю вилучила 21 стародавню монету в археолога, який незаконно їх викопав – вік артефактів коливається від епохи Хасмонеїв до мусульманського періоду.

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

Так, 30-річного мешканця східного Єрусалиму затримали за підозрою у крадіжці старожитностей, які він планував продати.

Монети, що знайдені в Єрусалимі, походять з різних періодів його довгої історії. Деякі з них належать до часів римської епохи, тоді як інші датуються періодом мусульманської влади над містом. За повідомленнями, всі ці монети були незаконно розкопані чоловіком, який використовував металошукач для пошуку реліквій на території різних археологічних пам'яток у районі Єрусалиму.

Одна з монет, однак, датується епохою Хасмонеона, конкретно зображуючи монарха Хасмонеона і за попередніми даними, походить із часів правління короля Антігона II Маттатія, який правив з 40 по 37 рік до н.е.

Читайте також: Археолог привідкрив таємницю легендарного міста вікінгів у Балтійському морі

Антігон Хасмоней був останнім монархом з династії Хасмонеїв, який правив на землі Ізраїлю. Його роль в історії є значною, хоча багато істориків розглядають його як маріонеткового царя, що діяв під впливом головних геополітичних суперників Римської імперії та Парфянської імперії. Антігон брав активну участь у боротьбі євреїв за незалежність від римлян і відіграв важливу роль у цьому конфлікті. Деякі дослідники також згадують про нього у біблійних текстах, припускаючи, що він може бути згаданим як "злий священник" в рукописах з Мертвого моря.

Його правління закінчилося під час остаточної перемоги Риму над Хасмонеями, причому Антігона нібито було вбито особисто римським тріумвіром Марком Антонієм.

На одній стороні монети зображено ріг достатку з написом на івриті "Маттіа Кохен Гадол", який вказує на те, що Хасмонеони також були кошанімами, класом єврейських священників. На іншій стороні монети вінок обрамляє надпис грецькою мовою.

Монети, що датуються часами правління короля Антігона II Маттатія, відомі своєю надзвичайною рідкістю серед усіх монет Хасмонеїв. Їх особливість полягає в унікальному методі виготовлення, що використовував сам король. Монети Антігона II були досить товстими, майже як дві монети, зліплені разом. Після цього на їх поверхню наносили зображення та написи. Ці монети збереглися до наших днів у невеликій кількості й вважаються досить рідкісними.

Раніше ми писали, що біля узбережжя Ізраїлю знайшли рідкісну монету із зображенням богині Місяця та знаку Зодіаку.

  • Вас може зацікавити:

Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

У Єгипті відреставрували папірус із закляттями Книги мертвих: чим унікальний

Археологи виявили відбиток величезного динозавра: у чому унікальність сліду