RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Загадка мумій бабуїнів: звідки вони взялись і що кажуть вчені

Науковці провели нове дослідження таємничих останків муміфікованих павіанів, яких знайшли більше сотні років тому в Єгипті далеко від природного середовища існування. Воно говорить про сакральне значення приматів на стародавньому Аравійському півострові.

Про це повідомляє Businessinsider.

Читайте також: У Греції знайшли шолом часів Марафонської битви: артефакт вразив усіх

Дослідники виявили нові докази того, що Пунт і Адуліс, два легендарні торгові регіони, які сформували економічну та геополітичну структуру світу, могли бути одним і тим же місцем у прибережному регіоні Еритреї, розділеному тисячолітньою історією.

Як зазначається, муміфікованих павіанів-гамадриасів знайшли у 1905 році під час ерозії в Долині мавп - археологічній пам’ятці на західному березі Нілу в Луксорі, відомому своїми зображеннями павіанів на стінах гробниць, виявлених поблизу. У цих істот не було великих іклів, але, на відміну від інших муміфікованих екземплярів павіанів, знайдених у той самий період часу, вони не були ні поховані разом із знатними людьми того часу, ні знайдені в групових катакомбах. Це викликало питання упродовж десятиліть про те, як вони потрапили туди - і чому.

Науковці знайшли відповіді на деякі запитання про павіанів. Випробувавши десять різних зразків і зумівши виділити ДНК лише з одного біолог з Університету Констанца Гізела Копп застосувала новий метод генетичного аналізу із зразка, щоб відстежити його походження. Відкриття є першим випадком, коли стародавня ДНК муміфікованого нелюдського примата була успішно проаналізована в такому обсязі.

Мумія датується періодом між 800 і 500 рр. до н. е. Генетику цього бабуїна порівняли з іншим зразком, який походить з прибережного регіону Еритреї, де в давні часи, ймовірно, був розташований порт Адуліс. Однак павіан Коппи зберігся задовго до того, як стародавнє місто Адуліс процвітало як ключовий торговий центр і порт, де часто купували та продавали таких тварин, як бабуїни та леопарди.

Стародавні тексти того ж періоду припускають, що павіан, ймовірно, походить з міста під назвою Пунт. За словами Коппи, точне місцезнаходження Пунта спантеличило дослідників через те, що згадки про місто містяться у важливих текстах і творах мистецтва, але відсутні на існуючих картах.

"Зразок, який ми досліджували, хронологічно відповідає останнім відомим експедиціям до Пунту. Але географічно він відповідає Адулісу, місці, яке століттями пізніше було відоме як місце торгівлі, також для приматів. Ми припускаємо, що Пунт і Адуліс є двома назвами одного й того самого місця, які використовувалися в різні моменти часу. Лише після того, як ми поставили наші біологічні знахідки в контекст історичних досліджень, історія справді зійшлася разом", – повідомила Копп.

Точні методи імпорту приматів до Єгипту, їх вирощування та подальшої муміфікації залишаються незрозумілими. Так само як і те, як єгиптяни взагалі дізналися про павіанів, оскільки вони не були корінними для цього регіону.

При цьому науковці припускають, що для стародавніх єгиптян бабуїни, схоже, служили подвійній духовній меті. Істоти часто зображуються з піднятими до сонця руками у "позі обожнювання" - перед єгипетським богом Ра.

"Ідея полягає в тому, що стародавні єгиптяни бачили таку природну поведінку, і це сильно резонувало з ними, тому що єгиптяни вітали сонце, що сходить, і співали сонцю, що сходить. Тож це могло бути просто таким дивовижним збігом, адже тварина була пов’язана з їхніми власними релігійними практиками", - кажуть дослідники.

Бабуїнів також часто зображували як фізичне втілення бога Тота, єгипетського божества місяця та бога, пов’язаного з мудрістю та війною.

"Тож вони обидва можуть представляти бога Місяця та бога мудрості, але вони також демонструють свою відданість богу Сонця, Ра. І для нас, на даний момент, це важко зрозуміти, але здається, що важливість павіанів полягає в тому, що вони є поєднання між Сонцем і Місяцем, двома найважливішими небесними тілами для єгиптян", - додали науковці.

Раніше ми писали, що в Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів, який проливає світло на їхні подорожі.

  • Вас також може зацікавити:

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені