RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Одна з найважливіших знахідок в Єгипті: як виглядає і що відомо про трон Тутанхамона

Один із найважливіших і знаменитих творів, знайдених у гробниці фараона Тутанхамона, виконаний з позолоченого дерева та прикрашений кольоровим склом і напівдорогоцінним камінням.

Про це пише Masterpieces of the ancient Egyptian.

Золотий трон Тутанхамона – унікальний витвір мистецтва. Розкішне крісло відрізняється складністю техніки та великою кількістю деталей. Його фарби не потьмяніли протягом трьох тисяч років, що є свідченням високої майстерності давньоєгипетських майстрів.

Читайте: В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Трон зроблений з дерева, вкритий золотом та сріблом. Він прикрашений напівдорогоцінним камінням та кольоровим склом. Трон названий в єгипетських ієрогліфах на ім'я богині-матері Ісіди, яка зазвичай зображалася з троном на голові як свою характерну емблему.

Дві виступаючі голови левів захищають сидіння трону, а ручки мають форму кобри, що піднімаються на дибки, носять подвійну корону Єгипту і охороняють картуші з іменами царя.

Золотий трон було виявлено 1922 року британським археологом Говардом Картером. Його знайшли під похоронним ложем бегемота у передпокої гробниці Тутанхамона.

Трон означав не лише зв'язок між світами Богів і людей, а й велич, стабільність, безпеку та рівновагу. Оскільки королі вважалися богами на землі, неважко уявити, що Тутанхамон нав'язує свою божественну волю іншим смертним, сидячи на цьому золотому троні.

Наразі трон знаходиться в Єгипетському музеї в Каїрі.

Нагадаємо, що в гробниці єгипетської цариці Мерітнейт виявили глеки з чудовим вином, якому понад 5 тисяч років.

  • Вас може зацікавити:

Таємниця довжиною в 4000 років: в Єгипті знайшли невідомі камери, фото

Скарби Геракліона: археологи показали знахідки в "загубленому" місті на дні Середземного моря

Пролежав на дні 2300 років: у Єгипті знайшли корабель із безліччю артефактів