RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

У Єгипті знайшли гробницю древньої жінки-фараона Мерет-Нейт, яка була похована понад 5 тисяч років тому – досить ймовірно, вона була першою жінкою, яка правила Єгиптом.

Про це повідомляє Live Science.

Повідомляється, що вперше це місце виявили у далекому 1900 році, проте розкопки продовжили лише зараз. Зокрема, у гробниці виявили велику кількість глеків із древніми кісточками винограду та добре збереженими залишками вина. Написи, виявлені всередині гробниці, розташованої в Абідосі, в центральному Єгипті, також вказують на те, що Мерет-Нейт займала важливу роль у скарбниці та обіймала інші урядові посади близько 3000 р. до н.е.

Читайте також: У Єгипті знайшли гробниці з муміями та саркофаг із зображенням доньки бога Тота: вражаючі фото та відео

Мерет-Нейт, чиє ім'я означає "кохана богині Нейт", була дружиною короля Джета — третього царя першої династії стародавніх єгипетських правителів, згідно з Лепрохоном — і матір'ю його спадкоємця, короля Дена. Комплекс її гробниць включає могили 41 придворного та слуг і був зроблений із глиняної цегли, глини та дерева протягом кількох етапів будівництва. Попередня знахідка показала, що ім’я королеви є після імені її сина в списку правителів, знайденому в його гробниці в Саккарі, за яким слідує титул "мати короля".

"Сам факт додавання її імені до списку королів свідчить про те, що з Мерет-Нейт мало статися щось дуже важливе", — кажуть дослідники. Проте що саме сталося, залишається загадкою.

Деякі експерти вважають, що Мерет-Нейт мала ті ж повноваження, що й королі-чоловіки, виходячи з раніше знайденого списку правителів та інших підказок. Інші не впевнені в цьому та стверджують, що жінки рідко правили в Стародавньому Єгипті , особливо в цей ранній період.

Ще дехто зазначає, що навіть якщо Мерет-Нейт справді правила Єгиптом 5000 років тому, її, ймовірно, не вважали "фараоном" у повному значенні цього слова. Адже цей термін увійшов у вжиток набагато пізніше й стосувався монархів з 18-ї династії (приблизно з 1550 до 1295 рр. до н. е.).

Раніше ми писали, що у Єгипті виявили найдавнішу "золоту" мумію та фігурки у чудовому стані.

  • Вас може зацікавити:

У Єгипті знайшли останки тисяч муміфікованих баранів: що сталося з ними

Археологи знайшли в Єгипті 12 відрубаних рук: фото та пояснення стародавнього

У Єгипті знайшли статую сфінксу з обличчям римського імператора: фото