RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Найкраще збережена мумія в світі: як виглядала б "крижана Хуаніта" з Аргентини зараз, фото

Науковці показали, який вигляд мала за життя найбільш відома мумія Перу "Хуаніта" або "Крижана діва інків". Дівчину з племені інків принесли в жертву під час ритуалу більш ніж 500 років тому.

Про це повідомляє BBC.

Читайте також: У Перу розкопали мумії доїнських часів та інші артефакти: фото

Як зазначається, працювала над цим команда перуанських і польських вчених спільно зі шведським фахівцем з реконструкції Оскаром Нільссоном. В результаті створити силіконовий бюст мумії. Для цього сканували тіло, виміряли череп, дослідили ДНК та етнологію. Зокрема, для моделювання обличчя з яскраво вираженими вилицями, темними очима та смаглявою шкірою знадобилося до 400 годин роботи.

Як зазначив американський археолог Йоган Рейнхард, який знайшов мумію 1995 року, бюст зробив дівчину ще більш живою.

"Я думав, що ніколи не дізнаюся, як виглядало її обличчя, коли вона була жива. Тепер, 28 років по тому, це стало реальністю завдяки реконструкції Оскара Нільссона", - повідомив він журналістам.

Як відомо, Рейнхард разом з перуанським альпіністом Мігелем Зарате знайшли замерзле тіло Хуаніти на висоті 6,4 тис. метрів під час експедиції до вулкана Ампато. Дівчина була одягнена в церемоніальну туніку та головний убір, оточена керамічними предметами.

За даними дослідження, Хуаніті було 14-15 років, коли її принесли в жертву. Ймовірною причиною смерті став сильний удар по потилиці. Вважається, що її змусили стати на коліна, вдарили по голові кийком під час принесення жертви богам.

Припускають, що за системою вірувань інків, "така жертва давала шану батькам і загробне життя, повне блаженства для жертв".

Раніше ми писали, що на дні океану дослідники знайшли "заповідник" із невідомими істотами.

  • Вас також може зацікавити:

У Японії знайшли давню дерев'яну статую заввишки 3,5 метри: фото та відео

В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото