RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

В Ізраїлі археологи продовжують знаходити дивовижні стародавні речі – раніше вони виявили монету, з особливим символом, якій майже 2 тисячі років, а нещодавно в ущелині Даргот натрапили на дерев'яну скриньку циліндричної форми, виготовлену на токарному верстаті.

Про це повідомляє newsru.co.il.

Знахідка дивовижна тим, що раніше нічого подібного на території Ізраїлю не виявляли і в місцевих музеях немає аналогічних скриньок. Зазначається, що в коробочці, обтягнутій ліловою вовняною тканиною, знаходилося 15 срібних тетрадрахм.

Читайте також: У Японії знайшли давню дерев'яну статую заввишки 3,5 метра: фото та відео

Монети виявилися дуже давніми, вони були викарбувані в Єгипті за правління царя Птолемея Шостого Філометора - сучасника сирійського Антіоха Четвертого Епіфана, який увійшов в історію гоніннями на євреїв. Монети датуються періодом з 176 по 170 до н.е. На одній із них видряпано ім'я Шалмай, написане арамейською мовою.

За словами вчених, ймовірно, знайдений скарб пов'язаний із повстанням Маккавєєв проти Антіоха, який намагався нав'язати євреям грецькі обряди і осквернив Єрусалимський храм.

"Було б цікаво знати, хто ця людина - яка сховала своє майно в печері і розраховувала повернутися. Можливо, вона загинула в боях, а скарб залишився тут на 2200 років, поки не прийшли ми. Це унікальна знахідка, аналогів їй немає. Вона свідчить, що в печерах Іудейської пустелі діяли повстанці або ховалися біженці", – каже дослідник скарбу, співробітник Управління давнини Ейтан Кляйн.

Варто зазначити, що збереженню шкатулки посприяв сухий клімат пустелі. Пізніше знахідки стануть експонатами у Музеї Хасмонеїв у Модіїні.

Раніше ми писали, що археологи знайшли у Єгипті унікальні портрети мумій.