RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Жінці зробили дві операції на голові 4,5 тисячі років тому: фото роботи давніх хірургів

Дослідники в Іспанії виявили скелет жінки, розкопаний на цвинтарі мідного віку на Піренейському півострові. Аналіз показав чіткий та безпомилковий доказ того, що жінка незадовго до смерті перенесла дві складні операції на голові.

Про це повідомляє Аncient Оrigins.

Читайте також: У Німеччині розкопали будівлю бронзової доби, яка може бути залом прийомів легендарного короля Хінця, фото

Вчені здивовані: хоча це були серйозні та інвазивні хірургічні процедури, жінка пережила ці древні методи лікування та прожила ще як мінімум кілька місяців, а можливо, й довше.

Останки жінки мідного віку спочатку були виявлені у похованні, відомому як Каміно дель Моліно, яке розташоване в Каравака-де-ла-Крус на південному сході Іспанії. Скелет був випадково виявлений землерийними машинами, що використовувалися на будівельному проєкті в 2007 році, а через рік успішно розкопаний і перенесений з місця початкового упокою.

Місце Каміно дель Моліно виявилося величезним стародавнім цвинтарем, на якому зрештою було виявлено 1348 тіл, і зрештою було встановлено, що місце поховання використовувалося між 2566 і 2239 роками до нашої ери, або між 4262 і 4589 тому.

Серед цієї великої колекції стародавніх тіл скелет жінки виділявся через перенесені нею операції.

Череп жінки, чий передбачуваний вік на момент смерті становив від 35 до 45 років, мав два отвори, які були досить глибокими, щоб оголити зовнішній шар клітинної тканини, що складала її головний та спинний мозок. Два довгасті отвори фактично перекривалися між її скронею і верхньою частиною вуха і мали розміри 2,1 дюйма в ширину і 1,2 дюйма в довжину (53 на 31 мм) в одному випадку і 1,3 дюйма в ширину і 0,47 дюйма в ширину довжину (32 на 12 мм).

Тип хірургічної процедури, яка була виконана на черепі жінки, відомий як трепанація. Загальна ідея трепанації полягала у зменшенні тиску або набряку головного мозку, які, як вважалося, були пов'язані зі станами, що викликають біль голови або неврологічні порушення. Трепанація вперше була використана як форма медичного втручання десь між 7 000 та 10 000 років тому, і навіть зараз її все ще використовують для лікування деяких конкретних захворювань.

Отвори в черепі мали гострі та чітко окреслені краї, і від цих країв не було тріщин, що розходяться назовні. Це показало, що отвори були зроблені навмисно (і з великою обережністю) і не могли бути наслідком травми голови.

Ґрунтуючись на "похилій орієнтації стінок отворів", дослідники дійшли висновку, що отвори в черепі жінки були зроблені з використанням "техніки зіскоблювання".

В області навколо отворів спостерігалися очевидні ознаки загоєння кісток. Як наслідок, дослідники вважають, що жінка мала прожити як мінімум кілька місяців після другої операції і навіть можливо, що вона прожила кілька років.

Репрезентативне зображення жінки мідного віку, яка перенесла

Дослідники не змогли визначити, чому жінці знадобилися дві операції на голові. Якби вона страждала від травм або болю, що торкнувся м'яких тканин, сучасний аналітик не зміг би це виявити, оскільки після того, як тіло було поховано протягом 4500 років, залишаться тільки кістки.

Якою б не була правда про причину смерті жінки, немає жодних сумнівів у тому, що її лікував хтось, хто знав, що робить, і міг успішно виконати делікатну процедуру. Зайве говорити, що це було справжнім досягненням для "хірурга", який оперував мідними інструментами ручної роботи 2500 року до нашої ери.

Нагадаємо, в Іспанії виявили старовинні прикраси з України на десятки мільйонів євро.

  • Вас може зацікавити:

У Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна.

В Іраку розкопали скульптуру ассірійського крилатого божества Ламасу: фото унікальної знахідки

Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: у київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження