RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

В Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна, фото

У Португалії археологи натрапили на унікальну знахідку на місці святилища часів Давнього Риму - ісламську мечеть, датовану XI-XII століттями.

Про це повідомляє Arkeonews.

Читайте також: Кокони часів фараонів: вчені показали фото цікавої знахідки у Португалії

Як зазначається, руїни мечеті виявили поблизу містечка Прайя-даш-Масаш. Вона була не тільки місцем поклоніння, також виконувала іншу функцію. Йдеться про те, що молитовний простір був також спостережним пунктом, що охороняв від потенційних загроз, особливо християн.

Подібні споруди називають "рибат". Слово бере початок від арабського терміну "добровільний захист ісламу".

Відкриття унікальне тим, що на Піренейському півострові є тільки два приклади таких мечетей - в Альхесурі та Аліканте (Іспанія).

Примітно те, що на цьому місці до цього знайшли першу мечеть, що мала міхраб - нішу, що вказувала на Мекку, та споруду без цього релігійного елементу. Знайшли там кладовище з похованнями за ісламськими традиціями та десяток порожнин у скелі для зберігання продуктів.

Ще одна особливість - співіснування мечеті з римським святилищем, що присвячене Сонцю та Океану. Коли будували рибат, то повторно використали різні елементи римської споруди, поєднавши зі своєю конструкцією.

"Це нове відкриття не тільки збагачує наше розуміння Сінтри, але й посилює нашу відданість збереженню та примноженню культурної спадщини муніципалітету", - повідомила тамтешня влада.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили 50 саркофагів віком 2500 років, які були знайдені в могильних шахтах похоронного храму цариці Наерт на південь від Каїра.

  • Вас також може зацікавити:

В Ірані знайшли сліди невідомої раніше цивілізації, яка процвітала 5 тисяч років тому

У Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Археологи знайшли останки найбільшого в Європі зауроподу - жив 160 млн років тому: фото