RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В Африці знайшли дивні пташині сліди: перші пернаті з’явилися лише через 60 мільйонів років, фото

Африканські дослідники знайшли скам'янілості, що формою нагадують пташині сліди та яким близько 210 мільйонів років. При цьому найдавніші предки птахів з'являться лише через 60 мільйонів років.

Про це повідомляє "Sciencealert".

Ці сліди були знайдені багато років тому, проте учені зробили детальніший аналіз скам'янілостей та ідентифікували два окремих види (або морфотипи) слідів у категорії Trisauropodiscus – це назва раніше присвоєно цим пташиним, трипалим слідам.

"Наші висновки свідчать про наявність двох різних морфотипів Trisauropodiscus, один з яких нагадує сліди, зроблені птахами", — заявили учені.

Перший морфотип проявився у слідах з більшими та довшими стопами, де пальці розташовані близько один до одного. Згідно з дослідженням, ці сліди схожі на скам'янілі сліди Anomoepus, які, за висновками науковців, можуть бути пов'язані з певним видом динозаврів.

Читайте також: Вражені були навіть вчені: знайдено сліди взуття, яке носили 150 тисяч років тому, фото

Щодо другого типу слідів, то їхня середня довжина була приблизно вдвічі менша, а ширина вища, порівняно з першим типом. Ці сліди характеризувалися тонкими пальцями ніг. Цей морфотип залишається більш загадковим, але дослідники вважають його наближеним до сучасних птахів.

Таємницю того, який зі стародавніх звірів насправді залишив ці сліди, ще належить розгадати, але дослідники вважають, що це був якийсь трипалий архозавр – гілка еволюційного дерева, яке залишило нам сьогодні й птахів, і крокодилів.

Раніше ми писали, що в гробниці єгипетської цариці Мерітнейт виявили глеки з чудовим вином, якому понад 5 тисяч років.

  • Вас може зацікавити:

Таємниця довжиною в 4000 років: в Єгипті знайшли невідомі камери, фото

Скарби Геракліона: археологи показали знахідки в "загубленому" місті на дні Середземного моря

Пролежав на дні 2300 років: у Єгипті знайшли корабель із безліччю артефактів