RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Вчені виявили на дні Антарктиди невідому науці істоту: ці морські павуки дихають ногами, фото

У глибинах океану поблизу Антарктиди вченим вдалося виявити дивовижну істоту - далекого родича підковоносів і павукоподібних.

Про це свідчить дослідження, опубліковане у виданні ZooKeys.

Читайте також: Виявлено нові види грибів, які перетворюють мурах на зомбі: фото "мутантів"

Йдеться про дивну жовту павукоподібну істоту, що мала чотири майже чорних очей. Дослідники припускають, що вона дещо нагадує підковоносів і павукоподібних, які мешкають на дні океану, харчуються соломиноподібним хоботком замість рота і, що найцікавіше - дихають ногами. Науковцям вдалося виявити більш ніж 1 тисячу видів морських павуків по всьому світу.

Як зазначається у дослідженні, новий вид, Austropallene halanychi, вилучили з дна океану в морі Росса, на 570 метрів нижче поверхні. Із особливостей - новий вид морського павука має великі кігті, які нагадують "боксерські рукавички". Очевидно, що це дозволяло захоплювати м’яку їжу, як-от анемони та черв’яки.

Параметри нової істоти наступні: довжина - близько одного сантиметра, проте ноги розтягуються майже на три сантиметри. Такі характеристики надають тонкий вигляд, що доволі типово для багатьох морських павуків. Проте деякі види можуть бути значно більші, досягаючи до 60 сантиметрів завширшки.

Вчені вважають, що новий вид павука є лише "краплею в морі", коли мова йде про невідкриту дику природу, зосереджену на дні Південного океану.

"Бентосне середовище в Антарктиді - це область науки, яку ми повинні продовжувати досліджувати. Там так багато всього, що щоразу, коли ми йдемо, ми знаходимо щось нове", - розповів співавтор дослідження, біолог із Центрального Мічіганського університету Ендрю Махон.

Щоб зрозуміти складові середовища, вченим доводиться скидати сіті дуже глибоко під воду. Вони підбирають все, що знаходитися на дні. Потім сортують все, що вдалося впіймали, та готують кожен зразок для передачі до лабораторій для детального аналізу.

"A. halanychi вперше було піднято в 2013 році американським науково-дослідним судном Nathaniel B. Palmer. Нещодавно Махон та його колега Jessica Zehnpfennig вилучили його зі сховища та ідентифікували як новий для науки вид, проаналізувавши форму тіла та генетику", - йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, що у лісі під Києвом виявили отруйного павука.

  • Вас також може зацікавити:

Момент народження понад 1700 павучків самкою тарантула потрапив на відео

Бісерні очі та людська посмішка: біля берегів Австралії зловили незвичну акулу

Вчені вперше за 27 років убачили рідкісну рибу з "руками": фото