RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Допоможе зрозуміти Всесвіт: вчені працюють над новим суперколайдером

Швейцарські вчені розробили проект суперколайдера, за допомогою якого можна буде відкрити нові субатомні частинки та краще зрозуміти влаштування нашого Всесвіту.

Про це повідомляє ВВС.

Читайте також: На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

Новий колайдер називатиметься Future Circular Collider (FCC). Його вартість - 12 мільярдів фунтів стерлінгів (близько 14,8 мільярда доларів).

"Це інструмент, який дозволить людству зробити величезні кроки вперед у пошуку відповідей на питання фундаментальної фізики про наші знання про Всесвіт", - зазначила гендиректор Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) Фабіола Джанотті.

Великий адронний колайдер (ВАК) було створено у 2008 році. Він розганяє внутрішні частинки атомів (адрони) до швидкостей, близьких до швидкості світла, потім вони стикаються.

За допомогою менших субатомних частинок, що залишаються після зіткнень, вчені намагаються з'ясувати, з чого складаються атоми і як взаємодіють один з одним. Головним досягненням ВАК стало виявлення бозона Хіггса у 2012 році. Це частка, яка надає масу решті частинок у Всесвіті.

Новий адронний колайдер FCC буде майже втричі більшим за ВАК. Його планується збудувати у два етапи.

  • У 2040-х роках він зіштовхуватиме між собою електрони. Вчені сподіваються, що енергія, що зросла, призведе до утворення великої кількості бозонів Хіггса, які можна буде детально вивчати.
  • У 2070-х роках FCC для пошуків нових частинок почне зіштовхувати замість електронів важчі протони. Однак, для цього потрібні дуже потужні магніти, які ще не винайшли.

ВАК не може створити елементи, які становлять до 95% Всесвіту. Темна матерія (один із компонентів Всесвіту, присутність якої відчувається лише через її гравітацію) і темна енергія (протилежність гравітації, що розштовхує об'єкти у Всесвіті) виявилися для нього недосяжними. А їхнє відкриття має стати поштовхом для створення повнішої теорії про роботу нашого Всесвіту. Однак жодних гарантій успіху цього проекту немає.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені виявили систему з шести планет, рух яких порівняли з танцем - настільки синхронно та ритмічно вони обертаються навколо своєї Зірки.

  • Вас також може зацікавити:

Космічний апарат NASA Psyche зробив перші знімки на шляху до "залізного" астероїда: фото

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Земля не єдина у Всесвіті: вчені виявили нові планети, на яких може бути життя