RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Мобілізація студентів-аспірантів завдасть серйозного удару по науці - експерти

В законопроекті про мобілізацію №10449, окрім кількох скандальних норм щодо обмеження прав військовозобов'язаних, існує також дискримінаційна норма щодо мобілізації аспірантів, суть її – у виокремленні певної категорії населення за можливістю оплати такого типу навчання самим студентом або його роботодавцем.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": "Аспірантів - в армію: як під гаслом мобілізації знищують науку і повертають найгірші практики "совка".

Зокрема політолог Олег Лісний вказав на ознаки соціального ранжування у цій нормі.

"Чи дійде справа до ранжування по соціальному становищу, або що людина не цілком благонадійна – важко сказати. Але якщо дивитися на ситуацію через призму прав людини, то дуже важко сперечатися з Дмитром Лубінцем", – каже політолог.

Нагадаємо, що раніше уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив наступне: "Ця норма (про мобілізацію аспірантів) суперечить вимогам ст. 24 Конституції України щодо рівності прав громадян та недопущення їхньої дискримінації за певними ознаками".

Читайте також: Без грошей та іншої допомоги: які санкції готують чоловікам, що виїхали з України

Автори матеріалу вказують, що аспіранти-контрактники в Україні почали з'являтися наприкінці 90-х, і наразі більшість аспірантів в Україні – контрактники.

"Точну цифру у нашому вузі я зараз не можу назвати, треба уточнити у колег, але контрактників точно більше половини", – зазначив президент національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт.

Завідувач кафедри факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп'ютерних систем ХНУ ім. Каразіна Володимир Берест вказав на ще один важливий аспект – саме контрактники підтримують ВНЗ і їх мобілізація сильно вдарить по фінансовому стану навчальних закладів.

"Якщо аспірантів-контрактників почати забирати в армію, то можна лише уявити, який це буде серйозний удар по вітчизняній науці. Та й по самих вузах, які у своїй більшості в досить плачевному стані. А контрактники – це нові вікна в аудиторії вставити, і зарплату викладачам підвищити", – вказав Берест.

Таким чином ініціатива про мобілізацію аспірантів може фактично підірвати науковий потенціал країни, адже ВНЗ залишаться без додаткових надходжень.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Міністерстві освіти і науки повідомили, що не були ініціаторами правки про мобілізацію аспірантів у законопроекті №10449 і висловили свою позицію щодо цієї норми.

  • Вас також може зацікавити:

Обмеження для ухилянтів: як за новим законопроектом хочуть карати за неявку до ТЦК

"Запакували" себе для втечі: на кордоні затримали нову групу ухилянтів, відео

Усіх інвалідів після 24 лютого хочуть відправити на перевірку: кого це не торкнеться