RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Археолог привідкрив таємницю загадкової споруди “Сіхендж” у Великій Британії

Знайдений у Великій Британії "Сіхендж" міг бути місцем для проведення ритуалів із залучення тепла – мав допомагати “повернути літо" попри екстремально низькі температури.

Про це пише "Live Science".

Читайте також: У Вірменії виявили поховання двох немовлят під Драконовим каменем: знахідка вразила навіть вчених. Фото і відео

В повідомленні зауважується, що 4000-річний "Сіхендж" у Великобританії був побудований у час холодів, тому, ймовірно, що це дерев’яне коло повинно було повернути теплішу погоду під час екстремального похолодання.

Нова спроба розгадати таємницю Сіхенджа

Свою назву споруда отримала від британських газет, які порівнювали її зі знаменитим Стоунхенджем, який, як вважають багато археологів, був ритуальним центром і місцем поховання в епоху неоліту.

У 1999 році археологи розкопали та перенесли до музею підземну споруду, відому як Сіхендж. Це грубе коло діаметром 7,5 метрів, зроблене з 55 дубових стовбурів, що оточують п'ять більших дубових стовпів навколо перевернутого дубового пня.

Дослідники вже висували різні теорії про його призначення: від місця вшанування пам'яті до похоронного майданчика, де птахи поїдали померлих. Тепер же з'явилася нова гіпотеза: Сіхендж міг бути побудований, щоб "продовжити літо".

Ця теорія ґрунтується на даних про клімат того часу: археолог Девід Ненс з Абердинського університету стверджує, що Сіхендж міг служити ритуальним місцем, де люди намагалися вплинути на сезонні зміни, борючись з холодною зимою. Ось як він це коментує:

"Будівництво відбувалося під час тривалого періоду знижених атмосферних температур і суворих зим, а також пізньої весни, що ставило ці ранні прибережні суспільства в стресовий стан. Найбільш ймовірно, що ці пам'ятники мали спільний намір покласти край цій екзистенційній загрозі".

Проте ця теорія також потребує ретельного вивчення та аналізу.

Місце для погодних ритуалів

Дослідження показало, що два кола Сіхенджа були збудовані з дерев, зрубаних навесні 2049 року до н.е., стверджує археолог Девід Ненс. Він зауважив, що п'ять більших стовпів у формі підкови всередині головного кола Сіхенджа, ймовірно, були встановлені в день літнього сонцестояння. Експерт припускає, що ця "підкова" могла слугувати імітацією клітки для молодої зозулі, адже згідно з давніми віруваннями, спів птаха продовжував літо.

Дослідник вказав, що Сіхендж і друге дерев'яне коло, що збудоване поруч, використовувалися для різних ритуалів, але з однаковою метою: "відлякувати люті холоди".

Нова ідея кидає виклик попереднім уявленням про Сіхендж: вона підкреслює зв'язок між цією загадковою спорудою та астрономічними знаннями та віруваннями давніх людей.

Раніше ми також писали, що в Іспанії розкопали стоянку неандертальців.

  • Вас також може зацікавити:

Морські археологи знайшли вантаж найстарішого історичного корабля Англії, що затонув 800 років тому

В Помпеях виявили рідкісну блакитну кімнату з вражаючими фресками. Фото

На Криті розкопали круглий лабіринт, якому близько 4 тисяч років. Фото