RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

У Вірменії виявили поховання двох немовлят під Драконовим каменем: знахідка вразила навіть вчених. Фото і відео

На городищі Лчашен у Вірменії міжнародна група археологів виявила останки двох немовлят, похованих під базальтовим пам'ятником, відомим як Драконів камінь. Ця знахідка примітна не тільки незвичайним повальним контекстом, а й винятковим збереженням решток та генетичної інформації, отриманої вченими.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

У вірменському фольклорі Камені-дракони, або Вішапакар, є доісторичними базальтовими стелами, прикрашеними зображеннями тварин, що в основному зустрічаються в Вірменському нагір'ї та прилеглих регіонах. Ці споруди вже давно зачаровують археологів своєю загадковою іконографією та складною історією.

Усього знайдено близько 150 каменів-драконів, з яких понад дев'яносто знаходяться в Республіці Вірменія, а решта - у сусідніх регіонах. Ці моноліти різняться за висотою: від 150 до 550 см.

Археологи визначили три типи Драконових каменів: з різьбленням, що нагадує рибу (piscis), із зображенням биків, кіз, овець та корів (веллюс), і гібридні драконові камені, що поєднують в собі риси обох типів.

Ці камені прикрашені різьбленням із зображеннями тварин, таких як риб'ячі голови чи змії, які, як вважають, уособлюють вішапів, водяних драконів вірменського фольклору. Більшість цих монолітів розташовані поблизу гірських джерел або каналів, що вказує на ймовірний ритуальний зв'язок із водою.

Лчашен - один із найзначніших археологічних пам'яток Вірменії, відомий своїм багатством артефактів бронзового віку. У ході розкопок було виявлено безліч різноманітних предметів: від кераміки та металевих інструментів до складних похоронних споруд. Це перший випадок, коли поховання пов'язане з Драконовим каменем, що є незвичайною особливістю в похоронному контексті регіону. Зв'язок цього пам'ятника з похованням немовлят передбачає можливе ритуальне чи символічне значення, яке ще до кінця не вивчене.

Раніше "Апостроф" розповідав, що археологи дізналися, для чого пиляли зуби і деформували черепи вікінги.

  • Вас також може зацікавити:

У Британії знайшли скульптуру, віком 1800 років

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисячі років: знайдені артефакти вразили навіть вчених

Вчені знайшли затонулий корабель "Нимезида", який зник понад 100 років тому