RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Знахідки археологів у Шотландії підтвердили легенди про могилу чарівника Мерліна

Старовинне село Друмельзір, що у тихому регіоні Твіддейл на півдні Шотландії, давно пов’язують з легендою про Мерліна - міфічного чарівника, відомого за часів короля Артура. Нещодавні археологічні дослідження під керівництвом GUARD Archaeology виявили докази, які можуть пов’язувати цю легенду з реальними історичними місцями.

Про це розповідає портал Ancient origins.

У 2022 році спеціальна команда волонтерів і археологів розпочала амбітний проект із дослідження археологічної спадщини району Друмельзір. Їхні зусилля дали чудові знахідки, які проливають світло на раннє середньовічне минуле регіону, особливо на той час, з якого, як вважають, походить легенда про Мерліна.

У середньовічному тексті Vita Merlini Sylvestris, який, імовірно, був складений у Глазго в 12 столітті, розповідають, що Мерліна було ув’язнено, убито і поховано на березі річки Твід.

Ліворуч, форт Тінніс і праворуч реконструкція того, як це було близько 600 року нашої ери Фото: ілюстрація Кріса Мітчелла/© GUARD Archeology Ltd

Одне з найбільш значущих відкриттів було зроблено у форті Тінніс, видатному городищі з видом на передбачуване місце розташування могили Мерліна. Встановлено, що форт був зайнятий наприкінці 6-го та на початку 7-го століть нашої ери, що відповідає періоду, коли розгортається історія Мерліна. Цей форт, з якого відкривається вражаючий вид на долину Твід, ймовірно, служив опорою для місцевих лордів, що підтверджує ідею про те, що ця територія мала значне значення в період раннього середньовіччя.

Розкопки також виявили наявність засклених валів у Тіннісі, що вказує на руйнування форту під час драматичної пожежі в пізньому залізному віці. Ці докази вказують на жорстокий конфлікт, який, ймовірно, був частиною боротьби за владу, яка характеризувала епоху, коли нові королівства змагалися за домінування в регіоні.

Через річку Твід від форту Тінніс команда досліджувала Тірлестанські кургани - групу стародавніх курганів. Серед них вони виявили квадратний курган, який датується кінцем 3-го та кінцем 6-го століть нашої ери. Цей курган, який відрізнявся від круглих курганів давнішої бронзової доби, що його оточували, містив останки людей виняткового статусу, що свідчить про те, що це місце мало важливе значення для ранніх британців у цьому районі.

Розкопки кургану на площі Тірлестан.Фото: © GUARD Archeology Ltd

Близькість цього пізнішого поховання до набагато давніших курганів означає, що це місце зберігало своє сакральне чи культурне значення протягом тисячоліть. Така безперервність використання підкреслює глибоку історичну свідомість людей, що жили в стародавньому Твіддейлі, які, ймовірно, знали стародавні історії та легенди, пов’язані з ландшафтом.

Та найбільш інтригуючою частиною проєкту було геофізичне дослідження, проведене поблизу місця, яке традиційно асоціюється з могилою Мерліна. Дослідження виявило археологічний об’єкт, схожий на могилу, що надає певної достовірності легенді. Хоча неможливо підтвердити, чи це справді місце останнього спочинку Мерліна, наявність такої особливості в місці, просякнутому фольклором, свідчить про те, що історія Мерліна може мати коріння в реальних історичних подіях або практиках.

Мерлін читає свій вірш на ілюстрації 13-го століття до «Мерліна» Роберта де Борона

Легенда про Мерліна, багата дохристиянськими звичаями та стародавніми камбрицькими іменами, здається, виникла на місцевому рівні, можливо, походить від народної пам’яті, що передається з покоління в покоління. Згодом ці історії могли бути прикрашені, зрештою поширившись далеко за межі Друмельзіра та перетворившись на міфічну історію, яку ми знаємо сьогодні.

Як повідомляв "Апостроф", у східній Німеччині, розкопали 4200-річну могилу, яка містила скелет людини, яка, ймовірно, ризикувала стати "зомбі". Археологи дійшли такого висновку, тому що ця людина, якій на момент смерті було приблизно від 40 до 60 років, була похована з важкою кам’яною плитою, покладеною на ноги.