RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

В Єгипті виявили астрономічну обсерваторію VI століття до н.е з сонячним годинником

Археологи знайшли в Єгипті астрономічну обсерваторію, яка датується 6 століттям до нашої ери. За даними Міністерства туризму та старожитностей Ізраїлю, вона вважається першою та найбільшою у своєму роді.

Про це пише ізраїльське видання The Jerusalem Post

Відкриття було зроблено в храмі Буто в провінції Кафр-ель-Шейх країни. Обсерваторія, збудована з цегли, відстежувала та записувала астрономічні явища, зокрема рух сонця та зірок. Храм був центром спостереження за небом у стародавньому місті.

Обсерваторія мала вирішальне значення для визначення сонячного календаря та релігійних і офіційних церемоній, включаючи королівські коронації та сільськогосподарський календар. Вчені підкреслили, що методи, які використовували стародавні єгиптяни, попри простоту їхніх інструментів, дали цінну інформацію про наукові та астрономічні досягнення того часу.

Артефакти, знайдені в стародавній астрономічній обсерваторії в Єгипті Фото: Міністерство туризму та старожитностей Ізраїлю

Під час розкопок археологи знайшли похилий кам'яний сонячний годинник - необхідний інструмент для вимірювання часу в стародавньому світі. Він виготовлений із вапнякових плит довжиною 4,8 метра та покритий п’ятьма гладкими вапняковими блоками, мав похилі лінії, які допомагали відстежувати та переміщати сонце та тіні протягом дня.

Керівник сектору єгипетських старожитностей національного управління старожитностей доктор Айман Ашмаві описав нещодавно виявлену обсерваторію як найбільшу в своєму роді з того моменту. Обсерваторія охоплювала площу приблизно 850 квадратних метрів і була знайдена в південно-західному куті храмового комплексу. Його архітектурний дизайн включає вхід, спрямований на схід, де сходить сонце, L-подібний центральний зал з колонами та масивну нахилену всередину стіну з глинобитної цегли, що нагадує фасади традиційних єгипетських храмів.

Артефакти, що призвели до відкриття великої обсерваторії Фото: Міністерство туризму та старожитностей Ізраїлю

Археологи знайшли в цьому просторі круглий зал із кам’яною платформою, з’єднаною гравіюваннями, що представляють рухи Сонця. Крім того, місія виявила п'ять кімнат з глиняної цегли, які, як вважають, зберігали інструменти, пов'язані з функцією обсерваторії. Також було знайдено чотири менші кімнати з цегли та невелику кам’яну кімнату, яка, як вважають, була частиною вежі обсерваторії.

У відносно великому залі з трьома стінами, вкритими жовтим розчином, були виявлені фрески, а також виявлено слабкий блакитний розпис церемоніального човна з вісьмома святинями. Човен зображував бога-сокола Гора та Око Ваджета, що символізувало Всесвіт і його зв’язок із Сонцем, Місяцем і ключовими божествами храму Буто.

Як повідомляв "Апостроф", в одному із найстаріших міст Ізраїлю Ашкелоні виявили дві склепінчасті гробниці римської доби, прикрашені приголомшливими настінними розписами.