RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Усик не правий: американський тренер розкрив деталі свого звільнення

Американський тренер Джеймс Алі Башир, під керівництвом якого Олександр Усик став чемпіоном світу, детально розповів свою версію того, чому був звільнений.

"Я зрозумів, що мої дні в команді Усика полічені під час зустрічі з його новим менеджером Егісом Клімасом. Буквально в перші 5-10 секунд після нашого знайомства. Я зрозумів, що він має величезний вплив на рішення Усика, але все-таки відповідальність за це рішення лягає головним чином на плечі самого Олександра. Те, що ставлення Усика до мене з якихось причин змінилося, я зрозумів з розмови з Клімасом. Це було під час зустрічі в Києві. Я прийшов на зустріч, але її початок чомусь затягувався. Я запитав у Егіса про мету цієї зустрічі, і він відповів: "Ваше звільнення". Звільнення? Як так? З Усиком на цю тему тоді поспілкуватися серйозно не вдалося, він обіграв всю цю ситуацію як жарт. На зустрічі ми обговорили звичайні робочі питання щодо наступного тренувального табору.

І ось якраз під час цього тренувального табору я відчув, що ставлення до мене змінилося з боку самого Усика. В емоціях, взагалі в дрібних деталях. Це дуже помітно, коли ти добре знаєш людину - а Усика я знаю дуже добре. Якщо описати коротко, то можна сказати, що я відчув, що Усик віддаляється від мене. І відчувалося, що його ставлення змінилося під чиїмось впливом. Вперше за весь час роботи з Усиком мені хотілося швидше закінчити цей тренувальний табір і поїхати додому. Тому що атмосфера в таборі була не такою, як раніше.

Я ставився до Усика, як до свого рідного сина. Я і зараз його люблю як сина, тому що Олександр внутрішньо дійсно дуже хороша людина. Але, мабуть, сильно схильний до зовнішнього впливу. І у мене такі підозри, що, в даному випадку, впливу Клімаса. Це особисто мої підозри. Можливо, Егіс їх спростує. Або сам Усик. Але з самого початку нашого знайомства з Егісом у мене склалося стійке враження, що він не хоче бачити мене головним тренером Олександра", - наводить слова Башира, сказані в інтерв'ю BaylorIC TV, boxingnews.com.ua.

"Для мене не проблема сам той факт, що мене замінили. Проблема в тому, як це зробили. Наприклад, на зважуванні перед боєм з Мчуну мені не дозволили стати поруч з Усиком. За мої 45 з гаком років в боксі я ніколи не бачив нічого подібного! Ось це мені страшенно не сподобалося. У той момент я відчув себе чужинцем. Вперше мені не дозволили стати разом зі своїм бійцем, якого я готував до бою, і з яким я мав на наступний день секундувати в бою. Замість мене на авансцену перед камерами HBO з'явився Клімас з тренером з фізичної підготовки. Також мені не дозволили тейпувати руки свого бійця перед боєм. Теж вперше в моїй кар'єрі. Презирство і неповага по відношенню до мене - ось як це виглядало.

Після бою з Мчуну я написав Усику, що нам потрібно зустрітися, обговорити наше співробітництво, тому що я не відчував себе комфортно в останньому тренувальному таборі. Ми повинні були зустрітися 8 січня в Україні, але зустріч так і не відбулася. Хоча я пробув в Києві до 22 січня. Чи ображений я на Усика за те, що він вирішив звільнити мене? Ні, це робочий процес. А ось за що є образа, так це за те, що він не ставав на мій захист, коли до мене ставилися з неповагою", - підкреслив Башир.

"Коли Усик написав мені... Так, не сказав особисто, тільки написав... Він написав, що поважає мене і цінує час, який ми провели разом. І я теж дуже ціную ті часи, хороші часи... Це були класні три роки, тому що у нас були дійсно хороші відносини. Єдине, що мені не подобається, це те, як ми розлучилися. Усик подякував мені за те, що я допоміг йому стати чемпіоном світу, створивши історію - він побив рекорд самого Холіфілда! Він також написав, що поважає і любить мене, але вирішив піти іншим шляхом. Це було коротке повідомлення.

Він ще молодий хлопець, але я впевнений, що в майбутньому, можливо, через багато років, він озирнеться назад і зрозуміє, що був неправий. Вийшло так, що він називав мене своїм батьком, але не став на мій захист, коли до мене проявили неповагу. І я впевнений, що Усик, що б він не говорив на публіку, в глибині душі зрозуміє, що він був не правий, і в чому він був не правий", - зазначив американський тренер.

Також американський фахівець підкреслив, що Усик доб'ється успіху під керівництвом Анатолія Ломаченка - стане абсолютним чемпіоном світу в першій важкій вазі, а потім перейде в суперважку: "Я з розумінням ставлюся до цієї ситуації, тому що в боксі потрібно працювати з тим, з ким тобі найкомфортніше працювати. Анатолій Ломаченко вже тренував його в любителях, а в професіоналах досяг видатних успіхів зі своїм сином Василем".

Як повідомляв "Апостроф", Усик заявив, що його перестав влаштовувати підхід Башира до тренувань.