RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи зможемо поліпшити статистику: історія протистояння "Динамо" з іспанськими клубами в єврокубках

В 1/8 фіналу Ліги Європи київське "Динамо" зустрінеться з іспанським клубом "Вільярреал". Матчі відбудуться 11 і 18 березня.

Раніше "Динамо" і "Вільярреал" вже зустрічалися в єврокубках. У сезоні-2004/05 український клуб зайняв третє місце в групі в Лізі чемпіонів і перейшов до Ліги Європи, де в 1/16 фіналу зустрівся з "Вільярреалом". У Києві команди голів не забили, а в Іспанії "Динамо" програло з рахунком 0:2.

Читайте в матеріалі "Апострофа": Чим відомий "Вільярреал".

"Апостроф" пропонує згадати, як кияни грали проти іспанських клубів у єврокубкових турнірах.

Вперше "Динамо" зустрілося з іспанцями в сезоні-1972/73 в Кубку чемпіонів - прообразі нинішньої Ліги чемпіонів. Суперником киян в 1/4 фіналу став мадридський "Реал". Перший матч відбувся в Одесі і завершився нульовою нічиєю. У матчі-відповіді королівський клуб розгромив "Динамо" з рахунком 3:0.

Наступна зустріч з іспанцями виявилася історичною. У фіналі Кубка володарів Кубків-1986 "Динамо" розгромило мадридський "Атлетіко" з рахунком 3:0 і стало переможцем турніру. Очолював "Динамо" великий Валерій Лобановський, а голи у фіналі забивали Олександр Заваров, Олег Блохін і Вадим Євтушенко.

"Динамо" - "Атлетіко" - 3:0 (відеоогляд)

У сезоні-1990/91 "Динамо" в останній раз брало участь в єврокубках під прапором СРСР. У чвертьфіналі Кубка Кубків кияни зустрічалися з "Барселоною". У першому матчі "Динамо" програло в Києві з рахунком 2:3, а в матчі-відповіді була зафіксована нічия - 1:1.

Через рік "Динамо" і "Барселона" потрапили в одну групу в Лізі чемпіонів. В обох матчах перемогу здобув іспанський клуб - 2:0 в Києві і 3:0 в Барселоні.

У сезоні-1993/94 "Барселона" стала на шляху "Динамо" в 1/16 фіналу Ліги чемпіонів. У першому матчі український клуб добився переконливої перемоги з рахунком 3:1 і здавалося мав відмінні шанси на загальний успіх. У матчі-відповіді "Барселона" обрушила шквал атак на ворота "Динамо", досить швидко забила два голи, а також м'яч кілька разів потрапляв у штангу. Сергію Реброву дальнім ударом скоротив відставання і "Динамо" вдалося піти на перерву з прийнятним рахунком. У другому таймі "Барселона" забила третій гол, а Віктор Леоненко дальнім ударом влучив у штангу. Вирішальний епізод стався на 73-й хвилині. Рональд Куман забив гол чудовим ударом зі штрафного і вивів "Барселону" до групового турніру.

"Динамо" - "Барселона" - 3:1 (відеоогляд)

"Барселона" - "Динамо" - 4:1 (відеоогляд)

Через чотири роки кияни взяли у "Барселони" переконливий реванш. "Динамо" під керівництвом Лобановського, який повернуся в клуб, двічі розгромило іменитого суперника - 3:0 в Києві і 4:0 в Барселоні. У матчі в Іспанії хет-трик зробив Андрій Шевченко, який став надалі суперзіркою світового футболу, а зараз тренує збірну України.

"Динамо" - "Барселона" - 3:0 (відеоогляд)

"Барселона" - "Динамо" - 0:4 (відеоогляд)

У сезоні-1998/99 "Динамо" зустрілося з "Реалом" в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів. У першому матчі в Іспанії була зафіксована нічия з рахунком 1:1. У матчі-відповіді в Києві динамівці здобули історичну перемогу з рахунком 2:0 завдяки двом голам Шевченка.

"Динамо" - "Реал" - 2:0 (відеоогляд)

Через рік "Динамо" і "Реал" потрапили в одну групу на другому груповому етапі Ліги чемпіонів. Кияни програли вдома з рахунком 1:2, а в Мадриді в завзятій боротьбі домоглися нічиєї - 2:2. "Динамо" грало вже без Шевченка, який відправився підкорювати "Мілан".

У сезоні-2004/05 "Динамо" і "Реал" знову опинилися в одній групі Ліги чемпіонів. Динамівці з мінімальним рахунком поступилися в Мадриді, а в Києві була зафіксована нічия - 2:2.

У сезоні-2005/06 "Динамо" в черговий раз отримало в суперники "Реал" в груповому турнірі Ліги чемпіонів. У Мадриді кияни були розбиті з рахунком 1:5, а в Києві була зафіксована нічия - 2:2.

У сезоні-2008/09 "Динамо" в 1/16 фіналу Кубка УЄФА отримало в суперники "Валенсію". Перший матч в Києві не виявив переможця - 1:1. У матчі-відповіді "Динамо" повело завдяки голу Кравця, потім пропустило два м'ячі, після чого рахунок зрівняв все той же Кравець. Завдяки більшій кількості виїзних голів в наступний раунд пройшов український клуб. Той розіграш Кубка УЄФА став історичним. В 1/8 фіналу "Динамо" добилося перемоги над харківським "Металістом", а в півфіналі поступилася донецькому "Шахтарю", який в підсумку став переможцем турніру.

"Валенсія" - "Динамо" - 2:2 (відеоогляд)

У сезоні-2009/10 "Динамо" потрапило в одну групу Ліги чемпіонів з "Барселоною". В Іспанії кияни програли з рахунком 0:2. У матчі-відповіді в Києві на табло довгий час зберігався нічийний результат 1: 1, але в кінцівці перемогу "Барселоні" приніс геніальний Ліонель Мессі.

У сезоні-2013/14 "Динамо" в 1/16 фіналу Ліги Європи зустрілося з "Валенсією". Цього разу сильнішим виявився іспанський клуб - 0:0 і 2:0.

У нинішньому сезоні "Динамо" також вже зустрічалося з іспанцями. У груповому турнірі Ліги чемпіонів кияни потрапили в одну групу з "Барселоною". У першому матчі в Іспанії українці дали справжній бій гранду і лише дивом не взяли очки - 1:2. У матчі-відповіді в Києві каталонці грали не основним складом, але не залишили "Динамо" жодних шансів - 4:0.

"Барселона" - "Динамо" - 2:1 (відеоогляд)

"Динамо" - "Барселона" - 0:4 (відеоогляд)

Загальний баланс зустрічей з іспанцями явно не на користь "Динамо". Українці здобули п'ять перемог при 13 поразках, а ще дев'ять матчів завершилися внічию. Так що в майбутніх матчах з "Вільярреалом" у киян є шанс поліпшити неприємну статистику.