RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Спорт

Новини

27 вересня

Всі новини

Жовтий підводний човен: з ким зіграє "Динамо" в 1/8 фіналу Ліги Європи

В 1/8 фіналу Ліги Європи київське "Динамо" зустрінеться з іспанським клубом "Вільярреал" з однойменного міста.

Клуб був утворений в 1923 році і носить прізвисько "Жовтий підводний човен". "Вільярреал" проводить домашні матчі на стадіоні "Естадіо де ла Сераміка" місткістю 23 500 глядачів.

Протягом 75 років "Вільярреал" виступав в нижчих дивізіонах, але в 1998 році клуб вперше в своїй історії пробився до еліти іспанського футболу. Перший сезон у вищому дивізіоні виявився для "підводників" невдалим, клуб зайняв 18 місце і вилетів, але через рік знову повернувся в еліту.

Найбільших успіхів "Вільярреал" домігся в середині нульових років XXI століття. У сезоні-2003/04 "Вільярреал" дійшов до півфіналу Кубка УЄФА, але поступився іспанській "Валенсії" (0:0, 0:1). За підсумками сезону-2004/05 клуб зайняв третє місце в чемпіонаті Іспанії і вперше в своїй історії пробився в Лігу чемпіонів. Паралельно клуб грав у Кубку УЄФА. Саме в цьому сезоні шлях "підводників" вперше перетнувся з "Динамо". У першому матчі в Києві команди голів не забили, а в матчі-відповіді іспанці добилися перемоги з рахунком 2:0. У тому розіграші "Вільярреал" дійшов до чвертьфіналу.

Читайте в матеріалі "Апострофа": Історія протистояння "Динамо" з іспанськими клубами.

У наступному сезоні виступи "Вільярреалу" в головному європейському клубному турнірі стали справжньою сенсацією. "Вільярреал" в кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів пройшов англійський "Евертон", а потім зайняв перше місце в групі з португальською "Бенфікою", французьким "Ліллем" і англійським "Манчестер Юнайтед". Не розгубилися "підводники" і на стадії плей-офф, здолавши шотландський "Рейнджерс" і італійський "Інтер". На шляху до фіналу перед "Вільярреалом" стояв тільки лондонський "Арсенал". У першому матчі іспанці поступилися в гостях з рахунком 0:1 і зберегли хороші шанси на загальну перемогу. Матч-відповідь проходив у впертій боротьбі і команди ніяк не могли відкрити рахунок. У кінцівці зустрічі "Вільярреал" отримав право на пенальті, але лідер команди Хуан Роман Рікельме не зміг переграти голкіпера "Арсенала". Матч завершився нульовою нічиєю і на цьому закінчилася казка "підводників" в Лізі чемпіонів.

У сезоні-2007/08 "Вільярреал" посів друге місце в чемпіонаті Іспанії, випередивши "Барселону". Це стало найвищим досягненням клубу в Ла Лізі. У Лізі чемпіонів клуб знову виступив успішно. "Підводники" подолали груповий турнір, обіграли грецький "Панатінаїкос" в 1/8 фіналу, але в чвертьфіналі знову програли своєму кривдникові трирічної давності "Арсеналу" (1:1, 0:3).

На цьому успіхи "Вільярреала" в Лізі чемпіонів закінчилися. У сезоні-2011/12 клуб зумів пробитися в груповий турнір, але програв всі шість матчів. У чемпіонаті Іспанії в тому сезоні на команду чекав провал - виліт до нижчого дивізіону. Втім, клуб зумів повернутися в еліту через рік.

При цьому клуб продовжував досить успішно виступати в Лізі Європи. У сезонах-2010/11 і 2015/16 "Вільярреал" доходив до півфіналу, але програвав "Порту" і "Ліверпулю". У сезоні-2018/19 "підводники" були в чвертьфіналі.

У минулому сезоні "Вільярреал" посів п'яте місце в чемпіонаті Іспанії і пробився в Лігу Європи. На шляху до матчу з "Динамо" іспанський клуб впевнено виграв групу, в якій грали ізраїльський "Маккабі", турецький "Сівасспор" і азербайджанський "Карабах", а також в першому раунді плей-офф пройшов австрійський "Ред Булл Зальцбург".

У чемпіонаті Іспанії справи у "підводників" йдуть не дуже гладко. Після 25 турів клуб посідає сьоме місце і не може здобути перемогу на протязі семи матчів. В останній раз "Вільярреал" перемагав аж 8 січня в матчі з "Сельтою" (4:0).

Лідерами "Вільярреала" в нинішньому сезоні є нападники Жерар Морено і Пако Алькасер, які забили 16 і 10 голів відповідно. Добре асистують партнерам півзахисники Такефуса Кубо, який орендований у "Реала", і Мануель Трігерос. Стовпом оборони є Пау Торрес (оцінюється в 50 мільйонів євро), за яким полюють європейські топ-клуби. Місце в воротах міцно утримує досвідчений Серхіо Асенхо, а також у нього є хороший дублер Геронімо Рульї. Минулого літа "Вільярреал" підсилився парою досвідчених хавбеків з "Валенсії" Дані Парехо і Франсисом Кокленом. На правому фланзі атаки хороший є швидкісний і технічний нігерієць Самуель Чуквезе. Загальна вартість складу "Вільярреала" за версією порталу Transfermarkt становить 246 мільйонів євро, що більш, ніж в два рази дорожче складу "Динамо" (115 млн).

"Вільярреал" в лютому не показував стабільну гру. В останніх трьох матчах "підводники" по одному разу перемогли, програли і зіграли внічию.

21 лютого. Чемпіонат Іспанії

"Атлетик" - "Вільярреал" - 1:1 (1:1)

Голи: Беренгер (44) - Жерар Морено (16)

"Вільярреал": Асенхо, Фойт, Альбіоль, Пау Торрес, Педраса (Чуквезе, 85), Трігерос (Фер Ніньо, 62), Капу (Коста, 85), Парехо, Мойсес Гомес (Еступіньян, 70), Жерар Морено, Пако Алькасер (Піно, 62).

25 лютого. Ліга Європи

"Вільярреал" Іспанія - "Ред Булл" Австрія - 2:1 (1:1)

Голи: Жерар Морено (40, 89) - Беріша (17)

"Вільярреал": Рульї, Еступіньян, Коста (Фойт, 82), Пау Торрес, Педраса (Мойсес Гомес, 66), Парехо (Алекс Баена, 90), Капу, Трігерос,Альбіоль, Пако Алькасер (Чуквезе, 66), Жерар Морено (Фер Ніньо, 90).

28 лютого. Чемпіонат Іспанії

"Вільярреал" - "Атлетіко" - 0:2 (0:1)

Голи: Педраса (25, автогол), Феліш (69)

"Вільярреал": Асенхо, Фойт, Альбіоль, Пау Торрес, Педраса (Еступіньян, 60), Трігерос (Алекс Баена, 71), Капу (Коста, 71), Пареха, Чуквезе, Жерар Морено, Мойсес Гомес (Бакка, 60).

Перший матч "Динамо" - "Вільярреал" відбудеться в Києві 11 березня. Гра у відповідь пройде в Вільярреалі 18 березня.