RU  UA

Менендес дав прогноз по виборах на Донбасі

Глава аналітичного центру «Донбаський інститут регіональної політики» Енріке Менендес вважає неможливим проведення місцевих виборів на Донбасі в найближчі два роки.

Такою думкою він поділився в ефірі «Апостроф TV».

«Вибори в ОРДЛО не можуть відбутися. В даний момент це навіть не тема для розмови. Останнім часом будь-яку розмову про Донбас впирається у вибори, немов вони здатні перевернути ситуацію. Це дуже важлива тема, але їй приділяється занадто багато часу в останнім часом. Вибори не відбудуться в цьому році, і я думаю, що в наступному вони також неможливі. І навряд чи в цьому питанні існує проста відповідь», - пояснив Менендес.

За його словами, необхідно три-п'ять років, щоб на окупованих територіях пройшли демократичні вибори, як ми їх собі уявляємо.

«У питанні виборів я б не став зациклюватися на РФ, так як виборчий процес, в першу чергу, потрібен нам. Адже гинуть наші люди, економічні витрати лягають на Україну. І Київ більше за всіх зацікавлений в політичному врегулюванні конфлікту на Донбасі. Якщо нам потрібні вибори, то ми повинні підштовхувати їх, а не інші країни», - запевнив політолог.

«Я вірю в те, що вибори можна провести двома етапами. Перший - це отримання перехідної адміністрації, щоб вести переговори і розподіляти повноваження. Другим етапом можна зробити повноцінні вибори. Догляд Росії і проведення виборів - це фінальна стадія, а перед цим потрібно зробити ще ряд кроків, які приведуть до світу. Але потрібно розуміти, що ці кроки будуть болючими і вимагати компромісів. І політик в Україні, який захоче піти на ці кроки, зіткнеться з сильним опором», - пояснив Менендес.

Раніше повідомлялося, що на засіданні парламентського комітету з питань організації державної влади домовилися створити робочу групу для вивчення звернення глави української делегації в Тристоронньої контактній групі Леоніда Кравчука з приводу місцевих виборів на Донбасі .