RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В Обами заявили, що Ющенко не хотів вступу до НАТО

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол заявив, що третій президент України Віктор Ющенко не хотів, щоб Україна вступала до НАТО.

Про це Макфол сказав в інтерв'ю "Эху Москвы".

Він прокоментував агресивну реакцію на розширення НАТО з боку російської влади.

"На мою думку, наша політика не змінилася при Адміністрації Обами, коли я там працював. Теми розширення НАТО для нас не було, треба сказати чесно. Може, добре це чи погано — давайте інші про це будуть говорити — але великої дії, що, припустимо, Україна стала членом НАТО — цього не було. Сам Ющенко цього не хотів, тим більше, президент Янукович, тому ця тема для нас була закритою", — зазначає колишній посол США в РФ.

"Чому з'явилася така нова істерика на цей рахунок? Я вважаю, що це пов'язано з внутрішньою політикою Росії. Тобто були вибори, були фальсифікації, були великі демонстрації... як називається — Болотна, так? Нинішній владі тоді був потрібен новий аргумент для виборчої компанії, для легітимності — і раптом ми стали ворогом. І це, між іншим, було, коли я приїхав і став послом, в той самий час. І весь час: ми влаштуємо цю революцію там, цю революцію там, і, в тому числі, ми допомагаємо опозиції в Росії. Це повна нісенітниця, це не те що неправда... Але був такий аргумент проти нас знову-таки. І ми повинні зрозуміти це", — говорить Макфол.

"Це був великий сюрприз для нас, в першу чергу, для президента Обами, бо він зробив дуже багато, як він вважає, щоб налагодити інші відносини з Росією — це ідея перезавантаження. І раптом ми стали ворогом. Наша політика не змінилася — а ми раптом стали ворогом. Я вважаю, що це було пов'язано з внутрішньою політикою в Росії. І не було якоїсь дії з розширення НАТО чи з зовнішньої політики взагалі американської адміністрації. Можливо, я не правий, але це як я сказав зараз", — додала людина Обами.

Майкл Ентоні Макфол — американський політолог, професор Стенфорда. У 2012-2014 роках обіймав посаду посла США в Російській Федерації. До цього був спеціальним помічником президента США Обами з питань національної безпеки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше колишній посол США в Росії Майкл Макфол розлютив прихильників режиму президента РФ Володимира Путіна заявою про те, що агресивні дії РФ потребують "конкретної відповіді".