RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Журналіст з РФ розповів, чим для Росії відгукнеться незаконне будівництво мосту до Криму

Російський журналіст Сергій Пархоменко вважає, що у зв'язку з будівництвом Керченського мосту до окупованого Криму Росію чекають великі міжнародні проблеми.

Про це він сказав 10 червня в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

Пархоменко зазначив, що "цей міст в принципі будувати не можна, тому що, згідно з міжнародним правом, неможливо перегородити вхід до Азовського моря, яке знаходиться, так би мовити, у спільному віданні, ним керує дві країни: Росія і Україна".

"Так от, це неможливо зробити без згоди України, а Україна такої згоди, звичайно, не дасть. Так, згідно з міжнародним правом, цього робити не можна, і як і раніше не можна, і нічого в цій частині не змінилося. Росія будує цей міст беззаконно, було вже кілька невеликих конфліктів з цього приводу, що доводять одну важливу річ: що є країни, які не визнають будівництво цього мосту.

Наприклад, якщо ви пам'ятаєте, була дивна історія, коли якийсь турецький корабель взяв і врізався в одну з паль, в одну з цих споруджуваних опор цього мосту. Чому це сталося? По всій видимості тому, що, з точки зору правил судноплавства, цієї палі там не повинно було бути. І, загалом, цілком демонстративно вів себе екіпаж цього корабля, який – ну, вже незрозуміло, самі вони це придумали, або їм хтось наказав це зробити у вигляді такого пробного кроку, але вони ось таким способом продемонстрували, що тут стоїть незаконна річ. Тут стоїть річ, якої тут не має бути. І оскільки цей корабель був застрахований, то зрозуміло, що нічого абсолютно з ним і з його власниками не сталося, а натяк такого роду був поданий", - сказав журналіст.

Він підкреслив, що з будівництвом Керченського мосту Росію чекають великі міжнародні проблеми.

"Вони ще будуть, вони абсолютно нікуди не подінуться, але Росія робить це демонстративно. Росія взагалі вступила, як ми з вами знаємо, 2 з половиною роки тому на шлях демонстративного беззаконня з точки зору міжнародного права. Таким беззаконням насамперед є анексія частини чужої території, тобто Криму. Росія заявила про те, що вона нікого слухати не хоче, нічого знати не знає, а Крим забирає собі, от і все.

Рівно настільки ж беззаконним є режим російсько-українського кордону на тій частині, яка припадає на Донецьку та Луганську області України, і мінські домовленості, Мінська угода, власне, і складається значною мірою з того, що Росія зобов'язана відновити статус цих меж, і санкції проти Росії, вони тривають саме тому, що Росія не виконує цієї найважливішої частини мінських домовленостей.

Кордон між Росією та Україною на цій ділянці, як і раніше, не контролюється Україною з тієї сторони, вона повинна контролюватися, як будь-яка інша межа, з двох сторін – з цієї сторони однією стороною, з іншого боку – інший. Цього не відбувається – звідси санкції. Санкції в черговий раз, як ми з вами знаємо, ось-ось будуть продовжені", - зазначив Пархоменко.

Як повідомляв "Апостроф", російський журналіст Антон Орєх підкреслив важливі деталі проблеми з будівництвом Росією Керченського мосту.