RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Сейм Польщі розглянув питання Волинської трагедії: рішення не прийнято

У польському Сеймі відбулася палка дискусія щодо постанови про визнання "Волинської трагедії" геноцидом і встановлення національного дня пам'яті його жертв.

Обговорення питання відбулося пізно ввечері 20 липня.

Очікувалося, що 11 липня буде визнано Національним днем пам'яті поляків — жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА. Втім, до голосування по цим питанням справа не дійшла. Воно заплановане на п'ятницю, 22 липня.

Представник Громадянської платформи Марцін Свєнціцькі говорив про те, що на Волині було польсько-українське протистояння, а не однобока агресія збоку українців. Однак, така позиція була в меншості. Більшість польських депутатів виступили за визнання “Волинської трагедії” геноцидом. Багато депутатів були обуреними тим, що Сейм хоче прийняти постанову, а не закон.

“Ми повинні будувати стосунки з українцями, а не бандерівцями, так як ми збудували стосунки з німцями, але не з гітлерівцями”, - зазначив депутат Іринеуш Зиска. Депутат Корнель Моравєцкі закликав українців зруйнувати всі пам’ятники “бандерівцям”.

“Зло завжди осліплює а глорифіковане зло абсолютно засліплює”, - заявив Корнель Моравєцкі. А депутат Януш Саноцкі говорив навіть про 600 тисяч замордованих поляків. “Нам кажуть що Україна в стані війни з Росією. Україна не в стані війни з Росією. Фабрики президента Порошенка працюють в Росії”, - додав Саноцкі.

Депутат Роберт Вінніцкі зазначив, що “не було в сорокових роках жодного конфлікту польсько-українського, а був геноцид”.

Заступник глави МЗС Польщі Ян Дзедзічак під час виступу в Сеймі зазначив, що Польща “дуже розраховує на добрі стосунки з Україною”. Він додав, що польське відношення до України можна помістити в одне речення: "Так" для України синьо-жовтої, "ні" - для України чорно-червоної”. Він звернувся до української влади з проханням стримувати політику “культу Бандери”.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Сенат Польщі прийняв постанову, в якій назвав Волинську трагедію геноцидом.