RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо Волинської трагедії

Сейм Польщі 22 липня проголосував за резолюцію, згідно з якою 11 липня встановлюється День пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти польських громадян.

За резолюцію проголосували 432 депутати, 10 осіб утрималися, передає польське видання "Wiadomości".

Депутат парламенту Михайло Дворчик зазначив, що резолюція вказує на українських націоналістів як відповідальних за геноцид. При цьому він підкреслив, що це не український народ допускав злочин.

"У результаті здійсненого в період з 1943-1945 геноциду було вбито більше ста тисяч громадян ІІ Речі Посполитої, переважно селян. Їхня точна кількість досі не відома, а багато з них залишаються без гідного поховання та поминання" – йдеться в резолюції.

"Жертви злочину, вчиненого в 40-ві роки українськими націоналістами, досі не були належним чином увічнені, а масові вбивства не були названі геноцидом - відповідно з історичною правдою", - говорить прийнята депутатами резолюція.

У документі також згадуються акції помсти щодо українців, які робили поляки.

Сейм закликає "продовжувати роботу з примирення й діалог, розпочатий політичними лідерами і духовенством, сприяти співпраці істориків, у тому числі розширенню доступу до архівів, зміцненню співпраці органів влади Польщі і України щодо найбільш важливих для майбутнього обох народів питань".

Також у резолюції парламент висловив солідарність з Україною, яка змагається з зовнішньою агресією за збереження територіальної цілісності".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Сенат Польщі прийняв постанову, якою назвав Волинську трагедію геноцидом.