RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Нобелівка з хімії: з'явилися пояснення

В цьому році лауреатами Нобелівської премії з хімії стали Жан-П'єр Суваж, Джеймс Фрейзер Стоддарт і Бернард Феринга "за проектування і синтез молекулярних машин".

Про це повідомляється на сайті Нобелівського комітету.

Значимість відкриття вчених пояснив у коментарі інформагентству "НСН" старший науковий співробітник лабораторії генетики Інституту біології розвитку ім. Н.До. Кольцова РАН, кандидат біологічних наук Олексій Куликов.

Він зазначив, що прикладом таких молекулярних машин може служити синтез комплементарного ланцюга ДНК, синтез РНК. До складу цих молекулярних машин входять десятки білків і ферментів, які об'єднані в єдину структуру. На практиці вони можуть застосовуватися в редагуванні уражених генів у хворих, при м'язових та інших дистрофіях.

"Ми можемо взяти стовбурові клітини м'язів саме у цієї людини, культивувати їх, виправити пошкодження в геномі, а потім розмістити ці стовбурові клітини в м'язах. Після цього почнеться відновлення м'язової тканини", - розповів він.

Раніше з'явилося пояснення c допомогою булки з корицею, бублика і кренделя наукової роботи, за яку в 2016 році була дана Нобелівська премія з фізики.

Як повідомляв "Апостроф", Нобелівськими лауреатами в галузі хімії в 2015 році стали Томас Ліндаль, Підлогу Модріч і Азіз Санкар за відкриття клітинного інструментарію для репарації ДНК.