RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Команда Трампа: експерт вказав на небезпеку головного кандидата на посаду держсекретаря США

Ймовірне призначення керівника найбільшої у світі нафтової корпорації ExxonMobil Рекса Тіллерсона на пост голови Держдепартаменту США може привести до зняття санкцій з Росії.

У матеріалі "Апострофу" "Солянка з пропутінською приправою: підбір команди загрожує Трампу імпічментом" зазначається, що Тіллерсон не має ні державного, ні дипломатичного досвіду.

Журналіст звернув увагу, що при цьому він регулярно контактує з Москвою в нафтогазовому бізнесі. Так, в 2011 році ExxonMobil підписала з "Роснєфтью" договір про спільний пошук і видобуток нафти, а в 2013 році Тіллерсон отримав від Володимира Путіна "Орден дружби", після чого залпом пив шампанське з президентом РФ.

Автор пояснює, що через антиросійські санкції нафтовий бізнес Тіллерсона в РФ зазнає великих збитків. У 2014 році компанія змушена була вийти зі спільних з "Роснєфтью" проектів щодо освоєння шельфу Чорного моря і в Арктиці, і в Західному Сибіру. В ExxonMobil стверджують, що через це вони недорахувалися $1 млрд.

Американіст, професор Інституту міжнародних відносин Сергій Галака вважає, що в цьому випадку "чітко простежується конфлікт інтересів". "Тому що в людини є матеріальні авуари (активи, — "Апостроф"), вкладені в Росію, і пряма зацікавленість у знятті санкцій. Є конфлікт інтересів — тут навіть говорити немає про що", - сказав Галака "Апострофу".

Нагадаємо, раніше Тіллерсон зробив заяву щодо неефективності санкцій проти РФ.