RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Парламент Туреччини розгляне перехід до президентської системи правління

Вранці, 30 грудня, спецкомісія парламенту Туреччини прийняла законопроект про конституційні зміни. Документ передбачає перехід країни до президентської форми управління.

Про це повідомляє Anadolu.

Тепер проект розглянуть депутати. Представники правлячої партії, які є авторами законопроекту, пропонують скасувати посаду прем'єр-міністра, а виконавчу владу передати президенту і віце-президенту.

Щодо кандидатури президента, то це повинен бути громадянин віком не менше 40 років. Він буде обиратися прямим голосуванням, а термін його правління буде обмежений двома термінами. Реформа передбачає, що глава країни зможе самостійно призначати помічників президента і міністрів.

Читайте також: Якими наслідками для Ердогана обернеться переворот у Туреччині

Щодо законодавчої влади, то в законопроекті пропонується знизити віковий поріг для кандидата в депутати з 25 до 18 років. Також планується збільшення кількості парламентаріїв відповідно до зростання населення в країні – з 550 до 600 депутатів.

Якщо проект конституційних реформ підтримають, вибори президента Туреччини будуть проводитися одночасно з виборами в парламент і відбуватимуться через кожні 5 років, замість нинішніх чотирьох.

Як повідомляв "Апостроф", у ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба державного перевороту.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ