RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спроба військового перевороту в Туреччині: як це було

Свідчення очевидців спроби перевороту в Туреччині дають можливість відновити хроніку подій

Свідчення очевидців спроби перевороту в Туреччині дають можливість відновити хроніку подій Проти військових і танків на вулиці та мости Стамбула вийшли цивільні Фото: EPA/UPG

В ніч з 15 на 16 липня у кількох містах Туреччини гриміли вибухи, вулицями роз'їжджали танки, була чутна перестрілка. Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган назвав ці події спробою військового перевороту, проте до ранку суботи заявив, що бунт придушили, а уряд взяв ситуацію під контроль. В результаті нічних подій принаймні 60 (за іншими повідомленнями - до 90) людей загинули, не менше тисячі були поранені. Досі надходять повідомлення про стрілянину в Анкарі та Стамбулі.

Ще не встигнувши оговтатися після теракту в аеропорті Стамбула, турки знову опинилися в епіцентрі кривавих подій - в ніч з 15 на 16 липня у країні була здійснена спроба військового перевороту.

Рано вранці Омер Челік, міністр у справах ЄС та головний переговірник щодо вступу Туреччини в ЄС, написав у своєму Twitter про руйнування будівлі турецького парламенту, опублікувавши відповідні фото. "Наша країна опинилася під ударом ворожої атаки, це зрадники нації", - заявив він і додав, що учасники бунту отримали адекватну відповідь.

Міністерство внутрішніх справ Туреччини повідомило вранці про 754 заарештованих учасників перевороту. За даними джерела телеканалу CNN, було затримано 1563 військовослужбовців по всій країні, більшість - молоді солдати і офіцери. П'ять генералів, 29 полковників були звільнені з займаних посад сьогодні, принаймні одна військово-повітряна база все ще знаходиться під контролем учасників перевороту.

Президент країни Ердоган закликав громадян вийти на вулиці і перешкодити військовим, що рвуться до влади. Багато людей почули заклик президента, на вулицях Анкари і Стамбула всю ніч турки, знімали і викладали в соціальні мережі відео і фото подій, в той час як над їх головами літали винищувачі. Завдяки новому додатку Facebook, котрий був запущений ще в травні цього року, кожен користувач може постити потокове відео, перебуваючи в будь-якій точці світу. Якщо навести курсор на синю точку на карті, з'явиться запис того чи іншого користувача. Таких відеосвідчень на інтерактивній карті Туреччини зараз чимало.

В соціальних медіа вночі з'явилося одне з таких свідчень, на якому проти військових і танків на знаменитому Босфорському мосту в Стамбулі вийшли люди в цивільному, вони розмахували турецькими прапорами і блокували пересування військових. В результаті зіткнення як мінімум п'ять цивільних загинули. Раніше кілька свідків розповіли про те, що солдати стріляли в натовп протестувальників, які перекрили рух на мосту.

У редакціях найбільших турецьких ЗМІ ввечері і вночі з'явилися люди у військовій формі і спробували взяти в заручники їх співробітників. Так, в медіацентрі Доган після появи військових заявили, що вони не знають, як довго зможуть вести репортаж про події в країні. Однак до ранку поліція заарештувала цих озброєних людей, про це повідомив Хайм Бехар, турецький блогер. Він опублікував у своєму Twitter фото заарештованих поліцією солдат – військовослужбовців, котрих у наручниках виводили з будівлі турецької редакції телеканалу CNN.

Доктор Керем Кіник, який очолює рух "Червоний півмісяць", у своєму Twitterнаписав про щонайменше 800 госпіталізованих в Анкарі і ще 200 - в Стамбулі. Проте число жертв найближчим часом може зрости.

Генеральний секретар апарату президента Фахрі Касирга був звільнений турецькими силовиками після того, як напередодні його викрали військові, повідомляє BNO News.

Солдати, що заблокували вночі Босфорський міст, здалися поліції вранці, повідомив блогер Хайм Бехар.

Тим часом, як пише у своєму TwitterСелін Гирит, в ці хвилини почалося екстрене засідання турецького парламенту.

Однак протистояння між урядовими силами і військовими триває: так, вранці турецький винищувач, який підняли в повітря організатори військового перевороту, наніс авіаудар по президентського палацу в Анкарі, в результаті п'ятеро людей загинули, про це повідомила газета Hürriyet Daily News and Economic Review.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним