RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Санкції з РФ в обмін на співпрацю по Близькому Сходу знімати не можна – Карл Більдт

Готовність Заходу зняти санкції з Росії, введені за її агресії проти України в обмін на співпрацю з Кремлем у боротьбі проти "Ісламської держави" на Близькому Сході є не мистецтвом угоди, а мистецтвом капітуляції.

Про це пише колишній прем'єр-міністр і екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт у своїй колонці на The Washington Post.

Він зізнався, що не є великим шанувальником санкцій, оскільки їх легко запровадити, але важко реалізувати, а також досить важко судити про їхню ефективність. Крім цього, пише Більдт, наслідки санкцій можуть бути довготривалими навіть після їх відміни, що видно на прикладі кримінальних мереж на Балканах і економічної потужності Корпусу Вартових Ісламської Революції в Ірані.

"Але я вважаю, що випадок російської агресії щодо України абсолютно інший. І не тому що тут простіше оцінити ефекти Західних санкцій, а тому що вони тісно пов'язані з чітко визначеним напрямком політики (щодо РФ, - "Апостроф"). Якщо вони будуть безпідставно зняті, то зазнає невдачі все це напрям політики", - пише екс-прем'єр Швеції.

Він нагадав, що санкції відносно Росії за окупацію Криму і військові дії на Донбасі не просто вводилися усіма ключовими країнами Заходу, але і регулярно розширювалися.

"Але для Заходу віддати щось, щоб винагородити РФ за те, що вона і так готова зробити навряд чи є розумною політикою", - зазначив Більдт, маючи на увазі можливе скасування антиросійських санкцій в обмін на співпрацю з Кремлем у боротьбі проти "Ісламської держави".

"Це не принесе ніяких додаткових переваг у боротьбі з "Ісламською державою", але знищить всю політику США і ЄС щодо України. Мінські угоди відразу ж перейдуть з категорії складних для виконання у категорію неможливих, конфлікт (на Донбасі, - "Апостроф") перетворитися на перманентний, і ми станемо свідками того, як військові дії низької інтенсивності на виснаження перетворяться в ракову пухлину, що руйнує безпека більшої частини Європи", - наголосив Карл Більдт.

Він додав, що хоч санкції проти РФ самі по собі і не є життєздатною стратегією, але без них політика щодо Кремля не буде працювати, і скасовувати їх в обмін на співпрацю з Москвою на Близькому Сході не має сенсу.

"Це була б не угода – це була б поразка", - резюмував Більдт.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що причин скасовувати антиросійські санкції немає.