RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Поява російського спецназу на кордоні з Лівією: в Єгипті зробили заяву

Представник Збройних сил Єгипту Тамер аль-Ріфаї спростував інформацію про те, що в районі населеного пункту Сіді Баррані в Єгипті, приблизно в 100 км від кордону з Лівією, знаходиться російський спецназ.

"Жодних іноземних солдатів на території Єгипту немає. Це питання суверенітету", - сказав він, передає Reuters.

При цьому зазначається, що військові США відмовилися від коментарів. Агентство з посиланням на джерела повідомляє, що американська розвідка наштовхується на труднощі в питанні виявлення російських військовослужбовців, оскільки РФ часто використовує найманців або сили без уніформи.

На сьогоднішній день це найбільш чіткий сигнал про те, що Кремль готовий посилити дипломатичну підтримку командувача Лівійською національною армією Халіфи Хафтара. При цьому Росія ризикує викликати занепокоєння західних урядів.

Хафтар виступає проти підтримуваного ООН уряду, який, на думку західних держав, володіє найкращими шансами на відновлення стабільності в Лівії. Але деякі російські чиновники бачать в особі лівійського маршала сильного лідера, здатного покласти край анархії, яка запанувала в Лівії шість років тому після повалення Муаммара Каддафі.

За словами одного із співробітників розвідки США, метою Росії в Лівії є "відновлення плацдарм, де СРСР був союзником Каддафі".

Західний дипломат на умовах анонімності заявив агентству, що Єгипет сприяє присутності Росії в Лівії, дозволяючи їй використовувати свої бази.

Як повідомляв "Апостроф", за даними джерел, крім російського спецназу, біля Сіді Баррані знаходяться нові російські безпілотники.

Читайте також матеріал "Апострофа" - Сирійське дежавю: чи готує Путін вторгнення в Лівію.