RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Чергове ядерне випробування КНДР: реакція світового співтовариства

Чергове ядерне випробування КНДР викликало бурхливу реакцію з боку світового співтовариства.

Так, генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що дане випробування є порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН.

"Я рішуче засуджую те, що Північна Корея провела сьогодні шості ядерні випробування. Це є ще одним грубим порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН, зокрема резолюції 2321, прийнятої у листопаді 2016 року", - передає слова Столтенберга УНІАН.

Також він закликав Пхеньян повністю припинити всю діяльність, пов'язану з ядерними і балістичними ракетами, з подальшою можливістю перевірити це.

"Я закликаю Північну Корею виконувати свої міжнародні зобов'язання і відмовитися від будь-яких загроз і дій, які можуть призвести до посилення напруженості і нестабільності", - додав Столтенберг.

Заклик до Північної Кореї з вимогою відмови від розробки ядерної і ракетної зброї міститься і в заяві Євросоюзу.

"Ядерне випробування КНДР є прямим і неприйнятним порушенням міжнародних зобов'язань Пхеньяна не випускати і не випробовувати ядерну зброю, як це визначено численними резолюціями Ради Безпеки ООН, вона є серйозною провокацією, несе серйозну загрозу для регіональної та міжнародної безпеки, є серйозним викликом для глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї", - підкреслюється в заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерики Могеріні.

У свою чергу, голова ОБСЄ, глава МЗС Австрії Себастьян Курц закликав РБ ООН відреагувати на ядерні випробування КНДР.

"Категорично засуджую ядерне випробування КНДР. Це є не тільки явним порушенням міжнародних зобов'язань Північної Кореї, але і безрозсудним і безвідповідальним вчинком під час підвищеної напруженості на Корейському півострові. КНДР повинна припинити односторонні провокації і повернутися до переговорів. Закликаю до швидкої реакції Ради безпеки ООН", - зазначив Курц на своїй сторінці в Twitter.

Також в Twitter відреагував на ядерне випробування КНДР і президент США Дональд Трамп.

"Північна Корея провела велике ядерне випробування. Їхні слова та дії раніше дуже ворожі та небезпечні для Сполучених Штатів", - заявив Трамп.

Крім цього, ядерне випробування Північної Кореї засудив і Китай.

"Незважаючи на переважну неприйняття з боку міжнародного співтовариства, КНДР в черговий раз провела ядерні тести. Уряд Китаю висловлює з цього приводу свій категоричний протест", - передає ТАСС заяву МЗС Китаю.

У МЗС Росії заявили, що керівництво КНДР створює загрозу миру і безпеки на Корейському півострові, так і в регіоні в цілому.

"У нинішніх умовах настійно необхідно зберігати холоднокровність, утримуватися від будь-яких дій, що ведуть до подальшої ескалації напруженості. Закликаємо всі зацікавлені сторони негайно повернутися до діалогу і переговорів як єдино можливого способу комплексного врегулювання проблем Корейського півострова, включаючи ядерну", - йдеться в повідомленні відомства.

Як повідомляв "Апостроф", Південна Корея вирішила розмістити на своїй території "найпотужнішу тактичну зброю з США" після сьогоднішнього ядерного випробування КНДР.