RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Кремль чекають нові санкції: США знайшли нові докази порушення Росією договору РСМД

США представили партнерам по НАТО докази того, що Росія порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД).

Про це пише німецьке видання Der Spiegel, передає російська редакції DW.

Глава Пентагону Джеймс Меттіс на закритому засіданні "Групи ядерного планування НАТО" на початку листопада зажадав від держав Альянсу до початку саміту, який запланував на літо 2018 року, виробити єдиний план дій для того, щоб змусити РФ дотримуватися положень договору РСМД.

Меттіс підкреслив, що при необхідності країни НАТО повинні бути готові до введення відносно Росії нових санкцій. Глава Пентагону додав, що, якщо членам Альянси не вдасться домовитися, США готові діяти поодинці.

Договір РСМД був укладений між США і СРСР безстроково, він забороняє виробляти, відчувати і розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малою (від 500 до 1000 км) дальності.

"Спецслужби наших союзників у своєму розпорядженні докази того, що Росія порушила договір РСМД, розмістивши зброї середньої дальності", - сказав в інтерв'ю виданню міністр оборони Литви Раймундас Каробліс.

На зустрічі глав МЗС країн НАТО 28 листопада США спробували прийняти спільну заяву, яка б різко засуджував дії РФ. Однак проект заяви був відкинутий, насамперед, через протидії з боку Німеччини.

Як дізналося видання, в середині грудня за ініціативою США має відбутися засідання спеціальної комісії з перевірки виконання умов договору РСМД.

Також Німеччина закликала Росію максимально швидко і вичерпно відповісти на звинувачення з боку США.

"Ми вкрай серйозно ставимося до існування доказів про можливі порушення", - зазначила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен.

Як повідомляв "Апостроф", у вересні держсекретар США Рекс Тіллерсон офіційно звинуватив РФ в порушенні договору РСМД.