RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Волонтери розкрили страшні деталі хіматаки сил Асада в Сирії: фото і відео

Волонтери проекту Bellingcat розкрили моторошні подробиці хімічної атаки в сирійському місті Дума в Східній Гуті.

Відповідна інформація розміщена на сайті проекту.

"Сирійська громадянська оборона, також відома як "Білі каски", повідомила, що в результаті хімічної атаки о 19:45 7 квітня загинули понад 43 особи і ще понад 500 людей постраждали", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що у загиблих жертв спостерігалися ознаки ціанозу (синюшність шкірних покривів), рясне виділення піни з рота і опіки рогівки очей. У шести людей, які вижили, спостерігалося звуження зіниць і судоми. Так, постраждалі зазнали впливу "токсичних хімічних речовин, найімовірніше фосфорорганічних сполук".

За даними волонтерів, після хіматаки залишки двох жовтих циліндрів зі зрідженим газом були зняті на фото і відео. Один балон з газом був знятий на даху будівлі, де було задокументовано безліч загиблих. Другий балон з газом також був знятий на відео в поки не встановленому місці.

"Модифікації показаного вище балона особливо цікаві, оскільки відповідають модифікаціям інших газових балонів, які застосовувалися в ході інших передбачуваних авіаударів із застосуванням хлору... Вони неодноразово використовувалися в ході облоги Алеппо", - уточнюють волонтери.

Таким чином, жовті газові балони не мають відношення до заріну.

"Судячи з наявних даних, вкрай імовірно, що більше 34 жертв, загиблих у ході атаки на житловий будинок в районі площі еш-Шухада о 19:30, загинули в результаті застосування газового балона, наповненого, найімовірніше, хлором, який був скинутий з вертольота Мі-8, що злетів з авіабази Думейр", - підсумували в Bellingcat.

Як повідомляв "Апостроф", в Stratfor вважають, що США можуть завдати удару по режиму президента Сирії Башара Асада як з метою змусити Дамаск припинити використовувати хімічну зброю, так і щоб позбавити його можливості до його застосування.