RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

В мережі викрили нахабний фейк РосЗМІ з приводу глави МЗС Канади українського походження

Російський "Перший канал" присвятив окремий сюжет міністру закордонних справ Канади українського походження Христі Фріланд, стверджуючи, що вона намагалася приховати співпрацю її діда з нацистами. Це виявилося неправдою.

Спростування даної інформації публікує "The Insider".

За твердженнями російських журналістів, дід Фріланд, Михайло Хом'як, сприяв тому, що відбувалося в концтаборі "Аушвіц", а сама міністр нібито намагалася приховати цей факт.

Як повідомляється, до концтабору дід Фріланд Михайло Хом'як ніякого відношення не мав. Він був редактором краківської україномовної газети, лояльної до окупаційного режиму, що публікувала панегірики Гітлеру і антисемітські пасквілі. Однак, Фріланд ніколи цього не приховувала. Більш того, вона була співредактором статті історика Джона Пола Хімки, племінника Хом'яка, який опублікував дослідження про нього і його газету.

Крім того, в статті канадської газети Globe and Mail йдеться, що, за словами дочки Хом'яка, він в Кракові вів подвійну гру: разом з усією редакцією газети допомагав антинацистському підпіллю. Зокрема, в друкарні газети друкували фальшиві документи для підпільників. Втім, Химка обмовляється, що ці дані "фрагментарні і однобічні".

У будь-якому випадку, фактом залишається те, що Фріланд не приховувала відомості про свого діда, а напад російської пропаганди на неї можна пояснити проукраїнською позицією міністра, зазначає видання.

Нагадаємо, не так давно російський телеканал "Росія 24" випустив телесюжет, в якому видав відео обстрілу Луганська в лютому 2015 роки за зйомки ракетної атаки США і союзників по урядових об'єктах в Сирії.