RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Росія офіційно відхопила собі шматок Каспійського моря: що сталося

В Актау (Казахстан) президенти Росії, Казахстану, Ірану, Азербайджану і Туркменістану підписали Конвенцію про правовий статус Каспійського моря, в якій вказується, що основна площа водної поверхні моря залишиться в загальному користуванні зазначених країн.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Каспійська конвенція підписана: найбільший внутрішній басейн на планеті офіційно поділений", - прокоментував ситуацію журналіст з кремлівського пулу Дмитро Смірнов.

Документ, який готувався протягом останніх 22 років, поставив крапку в узгодженні позицій Росії, Казахстану, Азербайджану, Туркменістану та Ірану по статусу Каспію. Зокрема, основна площа водної поверхні моря залишиться в загальному користуванні сторін, а дно і надра діляться сусідніми державами на ділянки на основі міжнародного права.

Судноплавство, рибальство, наукові дослідження і прокладка магістральних трубопроводів здійснюється тільки за узгодженими правилами. При реалізації масштабних проектів в обов'язковому порядку враховується екологічний фактор. Крім того, згідно з конвенцією, на Каспії заборонена присутність збройних сил іноземних держав і створення військових баз.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Росія готує новий плацдарм для наступу на Україну.