RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Стало відомо, для кого шпигував Скрипаль: подробиці

Екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль до 2017 року надавав Великобританії, Чехії, Естонії та Іспанії інформацію про діючих російських агентів.

Про це повідомило німецьке видання Focus Online з посиланням на анонімне джерело в Групі контррозвідки при штабі Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, передає "Сегодня".

Як пише німецьке видання, Скрипаль відвідував Прагу в супроводі агентів Служби зовнішньої розвідки Великобританії МІ-6 в 2012 році і інформував представників місцевих спецслужб про активні агентурні мережі російської розвідки. Членів цих мереж він знав ще за часів своєї служби в ГРУ.

Focus Online також повідомляє, що влітку 2016 року Скрипаль надавав розвідці Естонської Республіки дані, достатні для того, щоб Естонія розкрила одразу трьох розвідників, які працювали в Талліні. Серед них були 38-річний майор Сил оборони Естонії Денис Метсавас і його 65-річний батько Петро Волін, які на початку вересня потрапили під підозру у співпраці з Головним управлінням (ГУ, колишнє ГРУ) Генштабу ЗС РФ. Оскільки обидва вони є громадянами Естонії, їх підозрюють в зраді.

Джерело підтвердило виданню інформацію про спільну роботу іспанських спецслужб і отруєного подвійного агента, раніше опубліковану в розслідуванні американської газети The New York Times. Згідно з цими даними, колишній співробітник ГРУ постачав Національний розвідувальний центр Іспанії (CNI) інформацією про контакти російської мафії, яка діє в регіоні Коста-дель-Соль, з деякими впливовими політиками і чиновниками в Москві.

Як повідомляв "Апостроф", в отруєнні екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії з'явився третій підозрюваний. Його особу встановили спецслужби Великобританії.